Nakon što je naglo zahladilo zabijelili se dijelovi Hercegovine

Nepredvidljiva narav vremenskih prilika u Bosni i Hercegovini još jednom je pokazala svoju moć, podsjećajući nas da zima ponekad može duboko prodrijeti u proljetne mjesece

Dok veći dio svijeta već počinje uživati u toplim sunčanim danima, ovdje, u srcu Balkana, priroda nas iznova iznenađuje svojim kapricima, pišu Goranci online.

Naizgled neumoljivi niz oblačnih dana dominira nad većim dijelom Bosne i Hercegovine, a umjesto mirisnih cvjetnih livada, pogled nam zauzimaju sivi oblacima pokriveni nebeski svod. No, to nije sve što nam donosi ovo neobično vrijeme. 

Datumi iz prošlosti podsjećaju nas na zimsku tvrdoglavost koja se ne odriče svoje vlasti niti kada se kalendarski godišnja doba mijenjaju. 25. travnja 2016. godine, snijeg je ponovo zabijelio Gorance i okolicu, a samo godinu dana ranije, 5. travnja 2015., na Uskrs, snijeg je ponovo prekrio ove krajeve. Čak i prošle godine, 15. ožujka, Blidinje je iznenadio snježnim pokrivačem, a 2022. godine, Blidinje i Rakitno su bili zavijeni snijegom. 

Dok Bosnu obasjava snijeg ili susnježica, u nižim područjima kiša dominira. Hercegovina, s druge strane, uglavnom doživljava kišovite dane, ali snijeg se može pojaviti na njenim planinskim vrhovima. Jutrošnja izvješća s portala iz Prozor-Rame potvrđuju da i na tom području pada snijeg. Ipak, očekuje se djelomično razvedravanje i prestanak padavina tijekom poslijepodneva i večeri. 

No, iznenađenja ne prestaju ni noću. Snijeg je počeo padati i na Blidinju, oblažući pejzaž bijelom čarolijom. Ovaj snijeg izazvao je iznenađenje kod mnogih, posebno uzimajući u obzir temperature proteklih dana koje su dosegle čak i preko 30 stupnjeva Celzijusa. Čini se da smo u samo nekoliko dana uspjeli preći s ljetnih vrućina na zimsku hladnoću. 

Meteorolozi su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH priopćili da će jutarnje temperature varirati od 1 do 4 stupnja, dok će na jugu zemlje biti nešto toplije, od 8 do 13 stupnjeva. Dnevne temperature očekuje se da će biti između 5 i 10 stupnjeva, dok će na jugu dosegnuti od 12 do 16 stupnjeva.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0