VIDEO Svake godine turisti bace preko milijun eura u Fontanu di Trevi

Fontana di Trevi u Rimu je jedno od najpoznatijih svjetskih turističkih odredišta, ali i epicentar jedne nevjerojatne tradicije - bacanja novčića u vodu

Ova impozantna barokna fontana, dizajnirana u 18. stoljeću od strane talijanskog arhitekta Nicolo Salvi-a, ne samo da je remek-djelo arhitekture, već je i postala simbol želja i sreće za milijune posjetitelja svake godine. 

Turisti iz cijelog svijeta dolaze do Fontane di Trevi kako bi sudjelovali u ovoj jedinstvenoj tradiciji. Običaj je da posjetitelji bacaju novčiće preko ramena u vodu fontane, dok izražavaju svoje želje. Smatra se da će se želja ispuniti ukoliko se novčić baci preko desnog ramena s leđa, ali mnogi jednostavno bacaju novčiće u vodu kao gestu dobrovoljnog priloga ili kao način da ostave svoj trag na ovom legendarnom mjestu. 

Fenomen bacanja novčića u Fontanu di Trevi nije samo običaj, već i izvor značajnih financijskih sredstava za grad Rim. Svake godine, vlasti Rima skupljaju ogromne količine novca iz fontane, pri čemu se procjenjuje da turisti bace preko milijun eura. Ovaj novac se zatim koristi za socijalne programe i održavanje kulturnih znamenitosti, čime Fontana di Trevi postaje vitalni dio lokalne ekonomije i očuvanja kulturnog nasljeđa. 

Međutim, ova tradicija nije bez kontroverzi. Mnogi se pitaju o etici bacanja novca u fontanu, pogotovo s obzirom na sve veće ekološke brige. Iako su novčići izrađeni od legure koja ne šteti okolišu, postoji zabrinutost zbog potencijalnog oštećenja fontane od nagomilavanja metala i drugih materijala. Nadalje, postavlja se pitanje o tome koliko je ova tradicija autentična s obzirom na sve veće komercijalizacije turističkih atrakcija. 

Unatoč tim pitanjima, bacanje novčića u Fontanu di Trevi ostaje neizbrisiv dio iskustva posjetitelja Rima. Za mnoge, to je više od običnog gesta; to je simbol vjerovanja u snove i nadu za bolju budućnost. Bez obzira na kontroverze, ova tradicija nastavlja privlačiti milijune ljudi svake godine i ostaje vitalni element rimske kulture i identiteta.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0