Otvara se škola za pastire, interes velik

Kad im je dosta stresa, buke, gužve i asfalta, mnogi često kažu da će "otići čuvati ovce". Međutim, statistički gledano, gotovo nitko to zapravo ne uradi

Nezainteresiranost za tradicionalno zanimanje stočarstva nije samo problem na našim prostorima, već se sa njim suočava cijeli svijet. Zato je u Bugarskoj nedavno pokrenuta prva službena škola u kojoj se uči da se bude pastir, piše putnikofer.hr.

Prva pastirska akademija otvorena je u živopisnom okruženju planine Pirin i već je izazvala velik interes. Pastirska akademija nosi naziv "Todorovi košari", po refrenu poznate bugarske narodne pjesme, a osnovana je sa ciljem očuvanja autohtonih rasa ovaca i koza, kao i starog zanata. Škola se nalazi na planini Pirin, u blizini sela Vlahi u jugozapadnoj Bugarskoj, piše 

Okruženje u kojem se nalazi je gotovo idilično, mirno, daleko od civilizacije i stoga savršeno za izučavanje profesije u kojoj radno mjesto izgleda upravo tako. Prvi polaznici škole za buduće pastire upisali su se jesenas, a među njima je bilo 20 odraslih i osmero djece. Stočarstvo i ovčarstvo su nekada bili izuzetno važni u Bugarskoj, zemlji čija je privreda u prošlosti bila pretežno zasnovana na poljoprivredi. Iako se to danas mijenja, tradicije kao što su uzgoj voća i povrća i briga o stoci i dalje se poštuju. Nekada su se pastirske vještine prenosile sa oca na sina, ali danas većina ljudi nema od koga da ih nauči. Upravo to je praznina koju Akademija za pastire želi  popuniti. 

Obuka će imati četiri nivoa i pomoći će studentima da nauče o povijesti autohtonih rasa u zemlji, izgradnji obora, ispaši i mužnji životinja, krčenju pašnjaka i učenju tradicionalnih stočarskih praksi. Osnivači Akademije se nadaju da će uspjeti osigurati opstanak autohtonih rasa ovaca i koza. Najvažnije su karakačanske ovce i planinske dugodlake koze. Ove dvije rase igraju važnu ulogu u održavanju ravnoteže ekosistema u planinskim predjelima ove balkanske zemlje. 

A tradicionalne rase domaćih životinja osiguravaju biodiverzitet i vrijedan lokalni genetski fond, ističu osnivači Akademije.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0