FOTO Evo kako će Cimska bazilika izgledati u novom ruhu

U Cimu, jednom od najstarijih naselja u Mostaru, stoji jedan od najvažnijih spomenika prošlosti - Cimska bazilika. Potpredsjednik Gradskog vijeća Ivan Zelenika na svom Facebook obradovao je mnoge građane Grada Mostara svojom objavom

Ova impozantna građevina, koja datira još iz razdoblja kasne antike, od 4. do 6. stoljeća, svjedoči o bogatoj povijesti i kulturnom naslijeđu našeg kraja. No, kao što vrijeme neumorno prolazi, tako je i Cimska bazilika postala zaboravljena i zapuštena, sve dok nije došao trenutak da se obnovi i vrati svojim stanovnicima i posjetiteljima u punom sjaju, piše Goranci online.

Glavnim projektom koji se planira, predviđene su intervencije koje će omogućiti ponovnu upotrebu ovog izuzetnog prostora. Cilj je pretvoriti ga u mjesto okupljanja, relaksacije te prezentacije spomenika, s namjerom da se revitalizira i približi kako posjetiteljima, tako i stanovnicima ovog mjesta. 

Konzervatorski radovi na bazilici bit će ključni korak u ovom procesu obnove. Stručnjaci će pažljivo restaurirati oštećene dijelove, čuvajući autentičnost i povijesnu vrijednost građevine. Vanjsko uređenje, iluminacija i prezentacija bazilike također su u planu kako bi se istaknula njezina ljepota i impozantnost, te kako bi se omogućilo posjetiteljima da je vide u potpuno novom svjetlu. 

Hortikulturno uređenje okolnog prostora dodatno će doprinijeti ljepoti bazilike i njenom okruženju. Vrtovi i zeleni pojas oko bazilike bit će osmišljeni tako da stvaraju ugodnu atmosferu za šetnju i odmor, te će pridonijeti cjelokupnom estetskom dojmu ovog povijesnog spomenika važnog, kako za Grad Mostar, tako i za cijelu BiH. 

Cimska bazilika u novom ruhu bit će ne samo simbol ponovnog rođenja jednog spomenika, već i mjesto koje će oživjeti duh prošlosti i približiti ga današnjem svijetu. 

- Očekujemo se da će obnova bazilike privući brojne posjetitelje i turiste, te će doprinijeti kulturnoj i turističkoj ponudi našeg grada. Svi zajedno, kao zajednica, s nestrpljenjem iščekujemo trenutak kada će Cimska bazilika ponovno zablistati u punom sjaju, čuvajući i promovirajući bogato naslijeđe našeg kraja - govori za naš portal Ivan Zelenika, potpredsjednik Gradskog vijeća Mostara.

foto muzejhercegovine.com


 
 

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0