Znate li razlike među bojama grožđa, ovaj sorta je najzdravija

Dok većini ljudi kraj kolovoza i početak rujna znači završetak ljeta, vinarima i vinogradarima taj period označava početak berbe grožđa i najuzbudljivijeg dijela godine

Zeleno grožđe, poznato i kao bijelo ili žuto grožđe, je najčešće konzumirana sorta grožđa. Da li znate koja vrste grožđa je najbolja za vas i koja nudi najviše zdravstvenih prednosti: zeleno, crno ili crveno grožđe? 

Grožđe je popularno voće širom sveta i dolazi u mnogo različitih varijanti, svaka sa svojim jedinstvenim ukusom i nutritivnim prednostima. Iako sve grožđe nudi zdravstvene prednosti, postoje male razlike u njihovim profilima hranljivih materija koje neke sorte čine korisnijim od drugih.

Zdravstvene prednosti različitih vrsta grožđa

Zeleno grožđe 

Zeleno grožđe, poznato i kao bijelo ili žuto grožđe, je najčešće konzumirana sorta grožđa. Ovo grožđe ima sladak i kiselkast ukus i koristi se u raznim receptima, uključujući salate, smoothie i peciva. Prema istraživanju, jedna šalica zelenog grožđa sadrži približno 104 kalorije, 1,4 grama proteina, 0,2 grama masti i 27,3 grama ugljenih hidrata.

Nutricionisti kažu da je zeleno grožđe također dobar izvor vitamina C, vitamina K i kalija. Vitamin C je antioksidans koji podržava imunološku funkciju i zdravlje kože, dok vitamin K igra ključnu ulogu u zgrušavanju krvi i zdravlju kostiju. Kalij je važan za reguliranje tlaka i podržava zdravlje srca. 

Crno grožđe 

Crno grožđe, poznato i kao ljubičasto grožđe, je slatka i sočna sorta grožđa duboke boje. Često se koristi u proizvodnji crnog vina zbog visokog sadržaja tanina, koji vinu daje prepoznatljiv ukus. Jedna šalica crnog grožđa sadrži približno 104 kalorije, 1,1 grama proteina, 0,2 grama masti i 27,3 grama ugljenih hidrata. 

Crno grožđe je zdravo jer je dobar izvor vitamina C i vitamina K, slično zelenom grožđu. Ono također sadrži resveratrol, moćan antioksidans koji je povezan sa različitim zdravstvenim prednostima. 

Crveno grožđe

Crveno grožđe, poznato i kao grimizno ili bordo grožđe, ima slatkast i blago kiselkast ukus i obično se koristi u voćnim salatama, džemovima i želeima. Koriste se i u proizvodnji crnog vina, slično crnom grožđu. Jedna šalica crvenog grožđa sadrži približno 104 kalorije, 1,1 grama proteina, 0,2 grama masti i 27,3 grama ugljenih hidrata. 

Crveno grožđe je dobar izvor vitamina C, vitamina K i resveratrola, slično crnom grožđu. 

Koje boje grožđa je najzdravije? 

Dok sve tri sorte grožđa nude slične nutritivne prednosti, crno grožđe i crveno grožđe sadrže resveratrol, koji ih razlikuje od zelenog grožđa. 

- Poznato je da crno i crveno grožđe sadrži tri vrste polifenola koji se nazivaju fenolna kiselina, flavonoid i resveratrol. 

Stoga, crno i crveno grožđe mogu ponuditi nešto više zdravstvenih koristi od zelenog grožđa - objašnjava nutricionist za espreso.co.rs.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0