Blagdan je Male Gospe ili rođenje Blažene Djevice Marije

Blagdan Male Gospe, također poznat kao Rođenje Blažene Djevice Marije, jedan je od važnih katoličkih blagdana koji se slavi 8. rujna svake godine, misa u župnoj crkvi u Gorancima je u 10:30, a na Trejinoj kosi u 12:00 sati

Dogma i blagdan "Bezgrešno začeće" odnosi se na trenutka kad je Marija začeta, “Mala Gospa” se odnosi na Marijino rođenje, a “Velika Gospa” se odnosi na kraj Marijina zemaljskog života.

Ovaj blagdan slavi se kako bi se prisjetili rođenja Marije, majke Isusa Krista, koja je prema vjerovanju izabrana biti Majka Božja. Mala Gospa ima poseban značaj u Katoličkoj crkvi jer označava početak njezinog života, koji će je kasnije dovesti do Majke Božje i Spasitelja čovječanstva, piše Goranci online.

Prema predaji, Marijino rođenje bilo je obećano i sveto, a njezini roditelji, sveti Joakim i Ana, čekali su na njezin dolazak molitvama i vjerom. Njezino rođenje označilo je svijetlu nadu i blagoslov za čitav svijet. 

Na blagdan Male Gospe, vjernici se okupljaju u crkvama diljem svijeta kako bi zajedno slavili ovaj poseban dan. Mise se održavaju, a vjernici izražavaju zahvalnost Bogu za dar Marije i njezinu posvećenu ulogu u planu spasenja. Ovaj blagdan također pruža priliku vjernicima da razmisle o Marijinom uzoru svetosti i poslušnosti volji Božjoj. 

Mala Gospa također označava prijelaz iz ljeta u jesen, što dodatno pojačava osjećaj obnove i početka nečeg novog. U mnogim dijelovima svijeta, ovaj blagdan također je povezan s narodnim običajima, poput sajmova, povoraka, i raznih kulturnih događanja. 

Blagdan Male Gospe svečano se slavi u župi Ravno, u župi Rama - Šćit, na Blidinju na Jedinici, u Livanjskom kraju u župi Ljubunčić, u travničkoj župi Ovčarevo u svetištu zvanom Gospino vrilo, te u mnogim drugim župama diljem BiH i Hrvatske.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0