VIDEO Izgradnja spomenika u Gorancima 1996.

Ovaj spomenik i video prilog iz 1996. godine podsjećaju nas na važnost čuvanja povijesti

Jedan od ključnih sudionika tog povijesnog trenutka bio je Šimun Marić, čija je sudbina bila duboko povezana s teškim vremenima tijekom Križnog puta i Blajburga. Njegova priča, poput mnogih drugih, postala je simbol izdržljivosti i volje za preživljavanjem. 

Spomenik je postao stvarnost zahvaljujući predanosti i trudu lokalnih pojedinaca. Fra Vendelin Karačić, svećenik, osmislio je idejni projekt koji je bio temelj za ovu počast stradalima. Mario Salavarda, arhitekt, preuzeo je izradu glavnog projekta, osiguravajući da svaki detalj spomenika bude dobro promišljen i emotivno snažan. 

No, izgradnja spomenika zahtijevala je i financijsku potporu. Dinko Slezak, velikodušni dobročinitelj, donirao je 10 tisuća maraka u betonu kako bi materijalizirao ovu ideju. Žara Tipurica, uspio je prikupiti dodatnih 10 tisuća maraka od lokalnih mještana i dobročinitelja, što je bilo od presudnog značaja za uspješno dovršavanje projekta.

Mjesto Goranci nije zaboravilo svoje stradalnike, a spomenik kod crkve Pod jelom postao je mjesto gdje se odaje pijetet i počast te se sjeća minulih vremena. 

Ovaj spomenik i video prilog iz 1996. godine podsjećaju nas na važnost čuvanja povijesti i poštivanja žrtava ratova. Oni su podsjetnik da su zajedništvo i solidarnost ključni za izgradnju bolje budućnosti, gdje se prošlost ne zaboravlja, već se uči iz nje kako bi se stvorila svjetlija budućnost.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0