U petak blagoslov kipa sv. Mihaela Arkanđela na putu prema Raškoj Gori

 Mostar dobiva kip svetog Mihaela arkanđela koji se nalazi cca 2 km od skretanja za Rašku Goru

Na blagdan svetog Mihaela Arkanđela, 29.rujna 2023. godine, s početkom u 11 sati, fra Luka Marić blagosloviti će kip sv. Mihaela. Pokraj kipa na ploči biti će ispisane dvije molitve sv. Mihaelu arkanđelu. Otkad ju je papa Lav XIII. dao Crkvi, Molitva sv. Mihaelu ne prestaje biti izvorište katoličke molitve te ju mnogi egzorcisti preporučuju svima koji se bore protiv nazočnosti zla u svojem životu. Vjernici koji se nađu u nevolji često se molitvom obraćaju ovom arkanđelu, piše hercegovka.net.

Ime Mihovil, odnosno Mihael, potječe iz hebrejskog “מִיכָאֵל‎”, “Mi-ha-el”, što znači: „Tko je kao Bog?” (lat. Quis ut Deus?). Prema kalendaru Katoličke Crkve, blagdan sv. Mihaela slavi se 29. rujna. Na taj dan slave se i preostala dva arkanđela: sv. Gabrijel i sv. Rafael. Bogoslužje vrlo zorno ističe trostruku djelatnost sv. Mihaela u službi Crkve: on je borac, molitelj i pratitelj. 

Molitva sv. Mihaelu upotrebljava se kao zaštita od zlih duhova i ta molitva je jedina egzorcistička molitva koja je dana na uporabu laicima uz dopuštenje Crkve. Posvećeni su mu i krunica i molitveni savez, molitva za njegova zaštitu. Svetim arkanđelima (Mihovilu, Gabrijelu i Rafaelu) posvećena je i Pobožnost svetim anđelima. U kulturi humsko-dukljanskog područja do kraja 12. stoljeća osobito je bio štovan u tzv. Crvenoj Hrvatskoj, kao sveti Mihajlo. 

U suvremenoj Hrvatskoj mnoge su župne i podružne crkve podignute u čast sv. Mihaelu, a neka mjesta nose njegovo ime, npr. Donji Miholjac, Miholec, Mihovljan itd. Sveti Mihael je zaštitnik Šibenika i Šibenske biskupije, te Hrvatske policije i Hrvatske vojske. Na njegov blagdan obilježava se Dan hrvatske policije, te Dan Grada Šibenika i Dan Grada Donjeg Miholjca.

Po njemu je nazvana Tvrđava sv. Mihovila u Šibeniku. Zavjetni kip sv. Mihaela postavila je spisateljica Daniela Škegro u znak zahvalnosti za mnoge isprošene milosti posredovanjem sv. Mihaela arkanđela. Kako je Daniela od rođenja, pa do svoje 7. godine živjela u Raškoj Gori kod djeda Ivana Škegre i bake Ane iz Raške Gore, ova lokacija ima dodatnu povezanost.

 
Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0