Promjena vremena: Osjetan pad temperature i obilni pljuskovi za vikend

Prvih dana jeseni bit će oblačno i kišovito, lokalno uz obilnu kišu

Prema prognozi bh. meteorologa, vikend pred nama donijet će osjetni pad temperature praćen lokalno obilnii pljuskovi. Kiša će prvo zahvatiti zapadni dio zemlje, a potom se proširiti i na veći dio BiH. 

Pljuskovi polako pristižu, zahvatit će prvo zapadni dio Bosne, oko Drvara i grmi. U nastavku noći sve više vlažnog i nestabilnog vazduha uz lokalni pljuskovi, najviše na sjeverozapadu i zapadu Bosne. Uz pljuskovi lokalno grmljavina ali i mogućnost nevremena. Na osnovu prognoze meteorologa s Facebook stranice bhmeteo.ba, sutra (23. rujna) od jutarnjih sati oblak obilne kiše i pljuskova sa grmljavinom formirat će se duž sjeverozapadne, zapadne i jedinim dijelom centralne Bosne. Uz lokalno veću količinu pljuskovi u kratko vrijeme mogu se javiti bujične poplave. 

Sa dolaskom pljuskova temperature u padu tako da će sutra najprije zahladniti u Krajini.

Sredinom dana i poslijepodne pljuskovi sa zapada pomjera se prema istoku zahvatajući veći dio zemlje, a do noći na nedjelju i sve krajeve. Sa dolaskom pljuskova, temperatura će nastavljati padati. 

Nestabilno vrijeme uz lokalne pljuskove nastavlja se i tokom nedjelje, a uz osjetno zahlađenje ugođaj će biti pravi jesenji, naročito u Bosni uz nisku naoblaku. 

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ)N za sutra je najavio narandžasti meteoalarm, kao upozorenje za obilne pljuskove širom zemlje. 

Širom zemlje se očekuju obilniji pljuskovi, što može uzrokovati pojavu bujičnih i urbanih poplava.

Ranije su iz Agencije za vodno područje rijeke Save upozorili na mogućnost bujičnih poplava na slivovima rijeka Une, Sane, Gline, Korane, Bosne, Usore i Tinje. 

Kako su saopćili iz Agencije, prognoza vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područja u Unsko-sanskom kantonu, Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu za period od 23. do 25. septembra.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0