Na današnji dan umro sluga Božji Robert Schuman, "otac" Europske unije

Dana 4. rujna 1963. umro je Robert Schuman, jedan od glavnih utemeljitelja Europske unije. Zanimljivo je da je Robert Schuman bio vrlo pobožan katolik. Otvoren je proces za njegovu kanonizaciju, zbog čega u Katoličkoj Crkvi ima naslov sluge Božjeg.

Dana 4. rujna 1963. godine umro je sluga Božji Robert Schuman, jedan od glavnih utemeljitelja Europske unije. Schuman se rodio u Luksemburgu, no veći dio svoje političke karijere ostvario je u Francuskoj. Tako je 1947, godine postao čak i francuskim premijerom, a bio je također i ministar vanjskih poslova te pravosuđa u francuskoj vladi, piše povijest.hr.

Važnu je ulogu imao Schuman pri osnivanju NATO-a, a godine 1950. izdana je tzv. Schumanova deklaracija, u kojoj je predloženo stavljanje ugljena i čelika pod zajedničku kontrolu europskih država. To je dovelo do osnivanja Europske zajednice za ugljen i čelik, koja je postala jezgrom iz koje je kasnije nastala Europska unija. 

Zanimljivo je da je Robert Schuman bio vrlo pobožan katolik. Otvoren je proces za njegovu kanonizaciju, zbog čega u Katoličkoj Crkvi ima naslov sluge Božjeg. Schuman je preminuo u dobi od 77 godina u mjestu Scy-Chazelles u francuskoj pokrajini Lotaringiji. To se mjesto nalazi nedaleko od grada Metza i samo oko 40 kilometara od Schumanovog rodnog Luksemburga. Grob sluge Božjeg Roberta Schumana danas se nalazi ispred oltara u crkvi sv. Kvintina u spomenutom Scy-Chazellesu.

Proces za njegovo proglašenje blaženim je u tijeku.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0