17 godina bez Stevea Irwina, lovca na krokodile

Kroz njegove ruke prošle su neke od najsmrtonosnijih životinja svijeta, a sin Robert nakon njegove smrti krenuo je očevim stopama

Steve Irwin, svima poznat kao 'lovac na krokodile' plivao je kroz mutne rijeke, ganjao anakonde po Amazoni, 'igrao' se sa zmajevim varanima, a tragično je preminuo na današnji dan prije 17 godina, piše 24sata.hr.

On je bio u neposrednom kontaktu s gotovo svim najsmrtonosnijim životinjama ovoga svijeta, a život mu je oduzela raža. Po mnogima bezopasna životinja, ipak je presudila Steveu.

Tijekom snimanja emisije o podmorskom životu Velikoga grebena, Steve je naletio na ražu koja mu je u prsa zabila svoju bodlju i pogodila ga ravno u srce. Pri tome je ispustila jak otrov, a njemu nije bilo spasa.

Ronioci su ga izvukli na površinu i pokušali održati na životu do dolaska liječničkog helikoptera, ali je otrov bio brži. Napadi raža inače su vrlo rijetki, a u cijeloj povijesti Australije zabilježena su dva ovakva slučaja.

Steve je posthumno dobio i zvijezdu na Stazi slavnih u Hollywoodu. Njegova supruga Terri, kći Bindi (25) i sin Robert (19) tada su njemu u čast otkrili zvijezdu.

Lovac na krokodile slavu je stekao 90-ih godina prošlog stoljeća iskoristivši popularnost filma 'Krokodil Dundee'. U njegovim emisijama kroz ruke prošle su mu sve moguće vrste divljih i opasnih životinja, s kojima se redovito susretao na 'gostujućem' terenu.

U rodnom Queenslandu osnovao je zoološki vrt, a s krokodilima kao najvećim stanovnicima borio se za očuvanje njihovog životnog prostora i sprječavanje gradnje u ekološki ugroženim područjima.

Istraživač australske divljine na kraju je i bio pokopan u svom zoološkom vrtu u Australiji. Mnogi 15. studenoga obilježavaju kao Dan Stevea Irwina, a jednom prilikom dirljivu mu je objavu posvetila i kći Bindi.

- Danas se prisjećamo svega što je tata napravio za divljinu. Učio me da moramo tretirati životinje onako kako mi želimo da nas drugi tretiraju. Njegov savjet tiče se ljudi, ali i životinja - napisala je tada. 

- Ako možemo pokazivati dobrotu prema drugima, to moramo činiti prema prirodi, divljini i naposljetku prema našoj planeti. Često podsjećam ljude da moramo paziti i na krokodile, zmije i morske pse, a ne samo na slatke i umiljate životinje. Svi smo mi povezani - zaključila je Bindi.

Obitelj je nastavila raditi u zoološkom i podržavati projekte za zaštitu divljih životinja, a sin Robert je i krenuo očevim stopama. 

- To smo mi Irwini, to je jednostavno dio nas - rekao je jednom prilikom Robert, kojega je otac još kao bebu od mjesec dana, držao na rukama dok je hranio krokodila piletinom u zoološkom vrtu.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0