Na današnji dan spriječen helikopterski desant na Bile i potpuno okruženje Mostara

Na današnji dan 20. 09.1991god. Dragovoljci pripadnici Kriznog Stožera obrane Mostara spriječili su helikopterski desant pripadnika bivše JNA na plato Bila

Kada su oko 20 h s Heliodroma Mostar krenuli helikopteri za Bile radio vezom iz zapovjedništva u kući Joze Čuljka Ađontića odlučio je preduhitriti ih. Skupila se skupina dragovoljaca kojima je zapovijedao Željko Džidić-Džida. Ušli su na plato Bila u noći s 19. na 20. rujna 1991. godine. Da bi spriječili iskrcavanje specijalaca JNA iz Niša, otvorili su paljbu na tri transportna helikoptera JNA. Helikopteri MI8 bili su puni vojnika spremnih djelovati. Nakon paljbe na njih helikopteri su se povukli, piše hercegovina.in.

Prvi su pokušaj JNA odbili, a drugi dan u ispomoć momcima na Bile došli su dragovoljci 7.bojne Gnojnice pod zapovjedništvom Jadranka Lovrića i nakon toga dana položaji na Bilima nisu napuštani samo su se mijenjale postrojbe. Stanovnici Bila i oni koji su imali svoje kuće i vikendice dali su ih na raspolaganje dragovoljcima. 

7. travnja 1992. godine borbeni avioni bivše JNA raketirali su Mostar, Š. Brijeg i zapovjedništvo Kriznog stožera Mostara koji je tada bio smješten u školi u Mostarskom Gracu. Također su raketirani i položaji na Bilima, i nakon toga dana pripadnici HVO se spuštaju u Mostar gdje se vode ulične borbe.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0