Danas je blagdan sv. Mihaela, zaštitnika policajaca i vojnika

Sveti Mihael nije povijesna osoba kao većina ostalih svetaca, nego arkanđeo. U Bibliji se spominje točno pet puta. Danas slavimo i preostala dva arkanđela: sv. Gabrijela i sv. Rafaela

Najznačajniji tekst o sv. Mihael je onaj iz Otkrivenja: "Uto se zametnu rat u nebu koji je Mihael sa svojim anđelima morao voditi protiv Zmaja. Zmaj i njegovi anđeli prihvatiše borbu, ali je ne mogoše izdržati. I mjesta za njih više nije bilo u nebu. Bijaše izbačen veliki Zmaj, stara Zmija, koja se zove đavao - sotona, zavodnik cijeloga svijeta - bijaše zbačen na zemlju i bijahu zbačeni s njime njegovi anđeli".

Ikonografija prikazuje sv. Mihaela kao ratnika u oklopu i s mačem u ruci. Crkva od najstarijih vremena ima veliko štovanje i duboku pobožnost prema svetom Mihovilu. Promatra ga kao moćnog anđela, koji je svojom zaštitom trajno prisutan. 

Sv. Mihovila podjednako štuju i židovi i kršćani i muslimani. 

Razni narodi štuju ga kao svoga zaštitnika, u Italiji je zaštitnik javne sigurnosti, a papa Pi XII. ga je proglasio zaštitnikom radiologa. Njemačka i Engleska ga također od davnine slave kao svoga zaštitnika. 

U ranom srednjem vijeku, osobito je bio štovan u tzv. Crvenoj Hrvatskoj, kao sveti Mihajlo. I u Hrvatskoj su u čast sv. Mihovilu podignute mnoge župne i podružne crkve, a neka mjesta nose njegovo ime, npr. Donji Miholjac, Miholec, Mihovljan itd., a na otoku Krku Sv. Vid Miholjice (zanimljiva kombinacija imena sv. Vida i sv. Mihovila). 

Prema kalendaru Rimokatoličke Crkve, blagdan sv. Mihovila slavi se 29. rujna. Na taj dan slavimo i preostala dva arkanđela: Sv. Gabrijela i Sv. Rafaela. 

Sv. Mihovil zaštitnik je policajaca i vojnika, a napose padobranaca i borbenih pilota, te radiologa.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0