43. godišnjica Posvete mostarske katedrale Marije Majke Crkve

Na današnji dan prije 43 godine, na blagdan Uzvišenja Sv. Križa, Mostar je svjedočio povijesnom događaju - posveti mostarske katedrale Marije Majke Crkve i Kraljice neba i zemlje

Ovo veliko crkveno slavlje 1980. godine okupilo je mnoge vjernike, a posebnu čast ovom događaju donijela su prisustvovanja dvojice uglednih rimskih kardinala: Franje Šepera, prefekta Kongregacije za nauk vjere, i Agnela Rossija, prefekta Kongregacije za širenje vjere. Njihovo sudjelovanje učinilo je ovu svečanost nezaboravnom, piše Goranci online.

Na samom slavlju, kardinal Šeper posvetio je katedralu, a kardinal Rossi oltar koji je bio darovan od strane pape Pavla VI. Tijekom svete mise, tadašnji mostarsko-duvanjski biskup monsinjor Petar Čule predao je pastirski štap svom dugogodišnjem koadjutoru monsinjoru Pavlu Žaniću, čime je označen prijenos odgovornosti za pastirsku službu. 

Svečana Sveta misa u Katedrali je u 18:00 sati.

Blagdan uzvišenja svetoga križa ima duboko ukorijenjene korijene u Jeruzalemu. Godine 335., car Konstantin dao je izgraditi baziliku Uskrsnuća nad grobom Isusovim, a ona je posvećena 13. rujna te godine. Carica Jelena otkupila je dio izvornog križa 320. godine i povjerila ga na čuvanje u toj bazilici. Svake godine, kršćani Jeruzalema 14. rujna izlagali su svetu relikviju i klanjali joj se. Međutim, relikvija je bila oteta od strane perzijske vojske 614. godine, ali je car Heraklije uspio povratiti i svečano ju donijeti u Jeruzalem 3. svibnja 628. godine. 

Iz Jeruzalema, blagdan uzvišenja svetoga križa proširio se među kršćane Zapada. Križ Kristov simbol je spasenja, mjesto pobjede, izvor života, a ne smrti. On nije samo simbol, već sveti znak. Križ predstavlja život i izvire život, kako za Krista, tako i za svakog čovjeka. 

Kada se križ prihvaća iz ljubavi, postaje izvor najveće ljubavi. To je blagoslov za čovjeka i za svijet. No, kada se križ odbacuje i ne prihvaća, satiriše čovjeka i postaje prokletstvo. 

Danas, 43 godine nakon posvete mostarske katedrale, ovaj povijesni trenutak podsjeća nas na važnost vjere, ljubavi i zajedništva. Katedrala Marije Majke Crkve i Kraljice neba i zemlje ostaje svjetionik vjere u Mostaru i podsjeća nas da je križ simbol nade i ljubavi, izvor života i blagoslov za sve nas.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0