VIDEO U gradskim župama u Mostaru dvije Tjelovske procesije

Svetkovina Tijela i Krvi Kristove ove je godine kao i svih do sada dostojno proslavljena u svim crkvama u Mostaru. Dvije su gradske župe, unatoč vremenskim neprilikama, organizirale Tjelovsku procesiju.

Iako je bilo kišno poslijepodne održane su procesije u dvije gradske župe u Mostaru, u župi sv. Petra i Pavla u Mostaru i u župi sv. Tome Apostola na Bijelom Brijegu.

Župa sv. Petra i Pavla - Franjevačka išla je ovim slijedom: polazak iz crkve sv. Petra i Pavla, kretanje ulicama: Franjevačka, Kraljice Katarine, Kneza Višeslava Humskog, Hrvatskih branitelja i na kraju crkva sv. Petra i Pavla.

Župa župi sv. Tome Apostola na Bijelom Brijegu išla je ovim slijedom: polazak iz crkve sv. Tome Apostola, kretanje ulicama: Kneza Trpimira, Stjepana Radića, Hrvatske mladeži, Dubrovačkom, Blajburških žrtava, natrag Kneza Trpimira i na kraju crkva sv. Tome Apostola.

Na obadvije "gradske procesije" odazvao sve velik broj vjernika koji su unatoč vremenskim neprilikama svjedočili svoju vjeru.

Procesije Tjelova su svečane povorke vjernika koji slijede svećenika koji nosi Posvetnu hostiju, tj. posvećeni kruh koji simbolizira Tijelo Kristovo. Procesija obično prolazi kroz ulice oko crkve ili kroz središte župe.

Na kraju procesije, svećenik obavlja završni blagoslov s Posvetnom hostijom, klanjanje. 

Procesije Tjelova pružaju priliku vjernicima da javno svjedoče svoju vjeru u sakrament Euharistije i odaju počast Kristu prisutnom u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Ove procesije također imaju društveni aspekt, okupljajući vjerničku zajednicu na zajedničkom vjerskom događaju. 

Povijest

U Katoličkoj crkvi od 13. stoljeća postoji blagdan kojim se slavi uspomena ustanovljenja euharistije na Veliki četvrtak. Slavi se uvijek u četvrtak poslije Presvetog Trojstva. Blagdan Tijelovo uvodi se u Njemačkoj još 1253. godine, a papa Urban IV. uvodi 1264. taj blagdan u cijelu Crkvu. 

U većim zemljama vjernici već u 14. stoljeću oduševljeno prihvaćaju Tjelovsku procesiju u kojoj se Presveto nosi u pokaznici. Prva Tjelovska procesija bila je u Koelnu između 1274. i 1279. godine. Štovanje Presvetog oltarskog sakramenta razvilo se još u 12. stoljeću.

Fotografije: K.K. / hercegovina.info

 
Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0