LIPANJSKE ZORE Pogledajte program za Iliće i Cim

Lipanjske zore u Cimu i Ilićima su tradicionalna manifestacija koja se održava svake godine u lipnju

Ovaj događaj privlači velik broj mještana i posjetitelja koji žele uživati u raznovrsnim kulturnim i zabavnim aktivnostima. 

Tijekom Lipanjskih zora, posjetitelji mogu odati počast svim poginulima u minulim ratovima, sudjelovati na Svetim misama i uživati u tradicionalnim druženjima uz kulturno-zabavni program, pišu Goranci online.

Ova manifestacija pruža priliku mještanima i gostima da se druže i uživaju u bogatoj duhovno-kulturnoj ponudi Cima i Ilića. 

ILIĆI, 11. lipnja - Program proslave

  • 17:30 sati - polaganje vijenaca na brdu Orlovac
  • 18:45 sati - polaganje vijenaca ispred spomenika - crkva. sv. Franje
  • 19:00 sati - Sveta misa u crkvi sv. Franje
  • 20:00 sati - otvaranje obnovljenog "Kamenog mosta"
  • 20:30 sati - narodno veselje na igralištu Osnovne škole Ilići

CIM, 12. lipnja - Pred još jednom uočnicom sv. Ante zaštitnika i sveca svega svijeta. Proslava Lipanjskih zora - Dan III. Cimske bojne, dana HKUD-a "sv. Ante-Cim" i Osnovne škole Cim. 

Program proslave

  • 16:00 sati - Goranci, polaganje vijenaca poginulim braniteljima ispred spomenika Pod Jelom
  • 17:30 sati - Cim, Gorica, polaganje vijenaca kod spomenika
  • 18:00 sati - Trg III. Cimske bojne - spomenik
  • 18:35 sati - Smrčenjaci, polaganje vijenaca kod spomen ploče
  • 18:45 sati - Dom sv. Ante u Cimu, spomen križ
  • 19:00 sati - Sveta misa u crkvi sv. Ante
  • 20:15 sati - Folklorno-zabavni program na igralištu Osnovne škole Cim

Napomena: Osiguran je prijevoz. Gradski autobus vozi Gorica - Trg III. Cimske bojne - Smrčenjaci - crkva sv. Ante

RAŠKA GORA, 15. lipnja - Program proslave
  • 16:00 sati - polaganje vijenaca pred spomenikom na Raškoj Gori
  • 19:00 sati - Sveta misa u crkvi sv. Barbare na Rudniku
Operacija lipanjske zore

Operacija Lipanjske zore bila je vojna akcija provedena od strane Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Hrvatske vojske (HV) i Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) tijekom lipnja 1992. godine. 

Cilj operacije Lipanjske zore bio je osloboditi dolinu rijeke Neretve i pobijediti srpske snage u Bosni i Hercegovini. Trajala je od 7. do 26. lipnja 1992. godine. U sklopu te operacije, združene hrvatske snage su zauzele područje doline rijeke Neretve te su na određenim mjestima, poput Ošanjića kod Stoca, prodrle do današnje crte razgraničenja između Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. 

Operacija Lipanjske zore predstavljala je značajnu prekretnicu u ratu u Bosni i Hercegovini, budući da je označila prvu pobjedu hrvatskih snaga nad srpskim snagama. Ova operacija imala je važan utjecaj na daljnji tijek sukoba u regiji.

HKUD sv. Ante Cim - Mostar

Godine 1872., u njedrima Franjevačkog samostana u Mostaru, nastalo je Društvo sv. Ante koje je djelovalo sve do potkraj II. svjetskog rata. 

Godine 1993. u Domu sv. Ante u Cimu, s preživjelim članovima drevnog Društva sv. Ante i pomlatkom, Društvo je obnovljeno pod imenom HKUD “Sv. Ante” Cim, Mostar. 

Društvo njeguje i čuva tradicionalno kulturno nasljeđe hrvatskog naroda Mostara i okolice, njegove običaje, pjesme i igre, nošnje i glazbala, kao i folklor susjednih država i naroda. Sa sobom nosi vedrinu i raznolikost narodnog stvaralaštva. 

Rad Društva obuhvaća sve dobi, počevši od najmlađih školarki i školaraca, potom mladih srednjoškolske dobi, studenata, rekreativnih skupina, do onih starijih koji vjerno čuvaju izvorni narodni folklor našeg kraja i naroda. 

Ističu se brojni nastupi u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Italiji, Njemačkoj, Češkoj i Grčkoj. 

HKUD “Sv. Ante” redovito održava dva koncerta: prvi je u lipnju u povodu proslave Dana sv. Ante i Lipanjskih zora, a drugi je koncert “Gradu s ljubavlju”, kojem se raduje cjelokupno pučanstvo Mostara.

 


Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0