Kupio za prijatelja kilogram “praha za baje” pa drakonski kažnjen

Muškarac je drakonski kažnjen zbog 1kg insekticida na ulazu u Hrvatsku

Naime, on je kako navodi za  Portal Gpmaljevac.com u četvrtak 01. lipnja iz Srbije preko Graničnog prijelaza Bajakovo putovao u Hrvatsku gdje je na pitanje carinika odgovorio da nema ništa za prijavit, ne znajući da je insekticid kojeg vozi strogo zabranjen u EU, prenosi pogled.ba.

Carinik je prilikom pregleda vozila pronašao jedan kilogram insekticida Galition Ultra, oduzeo ga a vozaču je izdan prekršajni nalog u visini od 1.290 eura jer nije imao carinsku deklaraciju za navedeni proizvod.

'Da peh bude još veći, taj insekticid nisam nosio sebi, nego prijatelju u Sloveniju koji me zamolio da mu donesem jer su mu valjda paradajz napale neke baje, navodi kažnjeni vozač. 

Što kaže zakon po ovom pitanju?

Kako je proljeće vrijeme pojačanih poljoprivrednih radova uočeni su pojedinačni pokušaji nezakonitih unosa iz trećih zemalja sredstva za zaštitu bilja, unatoč svjesnosti kako je unos ali i uporaba u EU takvih proizvoda izričito zabranjena te je ista radi mogućeg štetnog utjecaja na bioraznolikost (između ostaloga i na životinjski svijet) nekontroliranom uporabom iznimno opasna. 

Protuzakonita i nekontrolirana uporaba ovih opasnih insekticida, herbicida i pesticida, najčešće porijeklom iz trećih zemalja BiH i Srbije, ima potencijalne štetne posljedice za zdravlje ljudi i životinja te zaštitu okoliša. Naime, njihova primjena može izravno ugroziti zdravlje poljodjelaca koji ih primjenjuju za zaštitu bilja, ali i zdravlje krajnjih potrošača takvim pripravcima tretiranih biljnih proizvoda. Također, može imati i izravan štetni utjecaj na zdravlje životinjskog svijeta jer ovi preparati mogu uzrokovati pomor širih razmjera poput recentnih slučajeva pomora pčela. 

Nakon uočenog trenda pojedinačnih unosa, Carinska uprava pojačala je carinski nadzor na svim graničnim prijelazima, odnosno na vanjskoj granici carinskog područja Europske unije te za sve otkrivene slučajeve nezakonitog unosa, pojačala kaznenu politiku u okviru zakonskog raspona propisanih kazni. 

U ovakvim slučajevima, Zakon o provedbi carinskog zakonodavstva Europske unije (Narodne novine br. 40/16), članak 63. stavak 1. točka 3. propisuje sankcioniranje ako prilikom unosa robe u carinsko područje Unije ili iznošenja robe iz carinskog područja Unije, pravna ili fizička osoba ne podnese carinsku deklaraciju za robu ili dio robe, ako se radi o robi komercijalne naravi ili robi za koju su propisane zabrane ili ograničenja pri uvozu ili izvozu. Za navedeni prekršaj propisana je novčana kazna u rasponu od 1.300 do 13.000 eura za pravnu osobu, a za fizičku osobu i odgovornu osobu u pravnoj osobi novčana kazna je u rasponu od 400 do 13.000 eura. 

U prvih pet mjeseci 2022. oduzeto ukupno 4.320 litara različitih herbicidnih pripravaka, te oko 61 kg insekticida/fungicida čiji je unos i uporaba u EU/RH zabranjeni. 

Pri tome, ukupno je izrečeno i naplaćeno preko milijun kuna novčanih kazni od 88 počinitelja, kako domaćih tako i stranih državljana. 

Carinska uprava će i nadalje, primjenjujući pojačane mjere nadzora, usmjeravati aktivnosti na otkivanje ovih nezakonitih radnji, ali i preventivnim informativnim mjerama, među kojima i putem medijskih objava te objava na web stranicama, apelirati na građane da je unos ovakvih pripravaka zabranjen i štetan za bioraznolikost u RH, te ih upozoravati da svaki namjerni ili pokušaj unosa iz neznanja zabranjenih roba, pa tako i herbicida, će biti strogo sankcioniran, a roba oduzeta i uništena, navodi Carinska uprava, Ministarstvo financija Republike Hrvatske.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0