Vunene čarape jako tražena roba u Hercegovini

 ''Za šetnju i odmor su idealne, tople, ne dopuštaju znojenje stopala, ne propuštaju hladan zrak, poboljšavaju cirkulaciju krvi'', kaže prodavačica iz Nevesinja

Na čapljinskoj veletržnici u Tasovčićima posljednji se radni dan u tjednu za zaposlene pretvorio u pazarni, piše Večernji list BH.

Petkom tako za prodavačima ribe stižu i prodavači različitih mliječnih proizvoda od Livna i Kupresa do Morina i Zelengore. Ponuda se, među ostalim, upotpunjavala i suhomesnatim te raznim drugim proizvodima. 

Pazarnim petkom na veletržnici u Tasovčićima od proizvoda iz kućne radinosti nema što nema. Proizvođači su od Neuma do Vareša. 

Nude se razni proizvodi - od lubina i orade iz neumskih ribogojilišta pa do alatki za kućanstvo i poljoprivredu kovača iz Vareša. 

Dobra ponuda 

Tu su i prodavači domaćih jaja, uzgajivači razne peradi, od kokoši nesilica do golubova pismonoša. U ponudi je i razno ljekovito bilje s tinkturama pa "suhovina", kako se u ovom dijelu Hercegovine zove suho meso od domaćih životinja. 

Nezaobilazne su različite vrste sireva, masla i kajmaka, ražovo i heljdino brašno, sokovi od šipaka i drenjine, jabučni ocat, vino od maline… Navedeno predstavlja samo dio tradicijskoga bogatstva ovoga djela Hercegovine i šire. 

Među brojnim prodavačima petkom je i Novka Ratković iz sela Kilavci kod Nevesinja. Novka, u prvome redu, nudi proizvode od vune. 

''Imam sve što se nekada nosilo - od priglavaka, duljih i kraćih čarapa za muškarce do pređe ako tko želi presti'', kaže Novka za Večernji list. 

Kupuje tko je naviknuo 

''Kupuje tko je naviknuo. Znaju ljudi da s vunom ništa nije pomiješano. Evo, recimo, čarape, ne morate u njima u grad, ali za šetnju i odmor su idealne, tople, ne dopuštaju znojenje stopala, ne propuštaju hladan zrak, poboljšavaju cirkulaciju krvi. Kod nas se kaže da vunene čarape doprinose i dobru snu'', dodaje Novka. 

Cijena jednoga para je 10 KM za kraće, a 12 KM su dulje.

''Ispletem ja po narudžbi i druge odjevne predmete od vune, ako netko, recimo, naruči džemper. U posljednje vrijeme ima i mlađih djevojaka koje su se raspitivale za neke posebne čarape koje su, kažu, sada u modi. Ako tako bude, eto meni posla'', kaže Novka uz osmijeh te ističe da hladna ili topla zima ne utječu na potražnju. 

''Tko je naučio nositi vuneno, on će kupiti. A ja uvijek kažem: Ima li išta ljepše zimi uz vatru od toplih vunenih čarapa?'', dodaje.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0