Opće je poznata činjenica da bijeli luk donosi brojne blagodati za naše zdavlje, pogodtovo kada je riječ o zdravlju srca, a mnogima je omiljeni dodatak jelima, mana mu je ta što se prebrzo osuši
Bijeli luk je prije svega poznat po dvije stvari - čini da kuhinja miriše kao restoran s pet zvjezdica i da naš dah miriše potpuno suprotno od kuhinje, piše klix.ba.
Iako su njegove aromatične osobine prilično poznate, zdravstvene blagodati koje donosi organizmu su brojne, a preporučuju ga i kardiolozi. Prema Stevenu Gundryju, kardiologu i instruktoru u Functional Nutrition Coaching, bijeli luk je jedna od najcjenjenijih zdravih namirnica kada je riječ o sprečavanju kardiovaskularnih bolesti.
Interesantno je to što su neke od blagodati ukorijenjene u "probavnim" prednostima ovog povrća. Bijeli luk je bogat probiotičkim vlaknima koja su potrebna za procvat dobrih bakterija u crijevima. Prema istaživanju objavljenom u "Journal of Cardiovascular Disease Research", dokazano je da probiotici upravljaju kolesterolom u krvi, smanjujući njegovu proizvodnju, razgrađujući žučne kiseline u jetri, pa čak i koristeći višak kolesterola kao izvor prehrane.
Druga istraživanja sugeriraju da ne samo da je bijeli luk sjajan probiotik, već ima i antibakterijska svojstva, a jedući bijeli luk smanjujete i naslage u arterijama. Teorija bolesti srca navodi da bi izloženost određenim zaraznim agensima, poput virusa, bakterija i parazita, mogla dovesti do nakupljanja plaka u krvnim žilama i na kraju bolesti koronarnih arterija.
Međutim, budući da bijeli luk sadrži protuupalna, antibakterijska i antivirusna svojstva, konzumiranjem ove namirnice možete smanjiti rizik od razvoja infekcije, a time i rizik od razvoja srčanih problema.
Istraživanja potkrepljuju teze o povezanosti konzumiranja bijelog luka i smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti, a kardiolozi tvrde da snimci pacijenata koji su konzumirali ovu namirnicu, a za koje bi pretpostavili da će imati nakupine plaka, pokazuju da uopće nemaju naslaga u krvnim žilama.
Najbolji način je da ga čuvate u mrežastoj vrećici ili platnenoj korpi na temperaturi od 15 do 18 stepeni Celzijusa, prenosi magazin Pink Villa.
Drugi način je da ga stavite u ladicu u frižideru zato što će tako zadržati vlažnost. Naravno, može stajati i u zamrzivaču, ali ga prethodno morate staviti u vrećicu i dobro zatvoriti. Imajte u vidu da ga trebate iskoristiti čim ga izvadite iz frižidera, u suprotnom će se početi sušiti.
Komadiće bijelog luka također možete staviti u teglu i preliti ih maslinovim uljem. Ovaj način je idealan ako planirate kuhati luk, a ulje možete iskoristiti za ukusnu salatu.
Podsjećamo, prema kardiologu Stevenu Gundryju, bijeli luk je jedna od najdragocjenijih namirnica kada je riječ o sprečavanju kardiovaskularnih bolesti.
Druga istraživanja sugeriraju da ne samo da je bijeli luk sjajan probiotik, već ima i antibakterijska svojstva, a jedući bijeli luk smanjujete i naslage u arterijama.
Nema komentara:
Objavi komentar