Program obilježavanja 31. obljetnice Hrvatske zajednice Herceg-Bosne

Program obilježavanja 31. obljetnice Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, obilježiti će se sutra, 18. studenog 2022. godine u Mostaru

Program obilježavanja održat će se po slijedećem rasporedu:

  • 11:20 sati – Polaganje vijenaca (spomenik ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače)
  • 11:30 sati – Predavanje i okrugli stol na temu HERCEG-BOSNA: POVIJESNI USUD ILI „ISTOČNI GRIJEH“ HRVATSTVA (Galerija kraljice Katarine u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače)

U Grudama je 18. studenog 1992.g uspostavljena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, sa sjedištem u Mostaru

U njen sastav ušlo je 30 općina: Jajce, Kreševo, Busovača, Vitez, Novi Travnik, Travnik, Kiseljak, Fojnica, Dobretići, Kakanj, Vareš, Kotor Varoš, Tomislavgrad, Livno, Kupres, Bugojno, Uskoplje, Prozor, Konjic, Jablanica, Posušje, Mostar, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški, Čitluk, Čapljina, Neum, Stolac i Ravno, prenosi Hercegovački portal.

U Odluci o uspostavi Hrvatske zajednice Herceg-Bosne je naglašeno da će Hrvatska zajednica Herceg-Bosna poštovati demokratski izabranu vlast Republike Bosne i Hercegovine sve dok postoji državna nezavisnost Bosne i Hercegovine u odnosu na bivšu ili svaku drugu Jugoslaviju. Stvaranje obrambene zajednice dobilo je potporu i iz Republike Hrvatske ponajprije zbog teške i neizvjesne situacije u kojoj se ona tada nalazila. Taj dan pao je Vukovar i došlo je do teškog stradanja hrvatskog naroda u istočnoj Slavoniji. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna zamišljena je kao privremeno tijelo vlasti u funkciji obrane onih dijelova Bosne i Hercegovine gdje su Hrvati bili u većini ili su barem činili značajan udio stanovništva. Osnivači Herceg Bosne vjerovali su da će uz pomoć Muslimana uspjeti obraniti te prostore.

Predsjednik Herceg-Bosne Mate Boban je na pitanje: “Zašto Herceg Bosna u ovom trenutku?”, odgovorio: “Bosna ponosna prestala je biti ponosna. Njenim cestama, željeznicom, eterom njenim – kruži zlo. Ona je okupirana. Hrvatski narod, ponosan narod, morao je učiniti nešto da u tome ne sudjeluje, da da do znanja da to ne želi.” 

HZHB formirana je 18. studenog 1991. godine u Grudama kao politička, kulturna, gospodarska i područna cjelina Hrvata u BiH, a iz nje je 28. kolovoza 1993. nastala HRHB kao hrvatska upravna jedinica u okviru Republike BiH. 

Herceg-Bosna je ukinuta potpisivanjem Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994. godine, kojim je dogovoreno stvaranje Federacije BiH kao zajednice hrvatskog i bošnjačkog naroda.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0