Veliki četvrtak – spomendan Isusove Posljednje večere

Danas je Veliki četvrtak koji označava posljednji dan korizme, a na taj dan navečer započinje Vazmeno trodnevlje – Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota, koji završavaju Kristovim uskrsnućem, blagdanom Uskrsa.

Na Veliki četvrtak do podne nema nigdje mise osim one koju predvodi biskup u koncelebraciji sa svećenicima iz cijele biskupije posvećuje sveta ulja za krizmu, bolesničko pomazanje i ulje za katekumene. Misa posvete ulja u Katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru je u 11:00 sati

Na Veliki četvrtak navečer svaka župa slavi misu večere Gospodnje i obnavlja ustanovljenje euharistije i svećeničkog reda. Preporučuje se da u njoj sudjeluje što veći broj župljana, jer je to početak najsvetijih dana u godini.

Sveta misa u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gorancima je u 18:00 sati.

Kršćani na Veliki četvrtk jedu zelje jer se vjeruje da je Isus na posljednjoj večeri s učenicima također jeo zelje te se zato u narodu Veliki četvrtak zove i zeljavi četvrtak. 

U dane Svetog trodnevlja, tj. od četvrtka do subote, redovito se nisu obavljali težački poslovi na polju. Vazmeno trodnevlje uočnica je najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0