Danas pokop časne sestre Veronike Tipurić rođene u Raškoj Gori

Časna sestra Veronika Tipurić rođena je 18. lipnja 1948. godine u Sirgama u Raškoj Gori od roditelja Grge i Ive rođ. Aničić. 

Sestra Veronika je živjela cijeli životni vijek u Vatikanu, a za to vrijeme surađivala je sa čak petoricom Svetih otaca: papa Pavao VI., papa Ivan Pavao I., sv. Ivan Pavao II., papa Benedikt XVI. i papom Franjom. 

Radila je u sirotištima u Rimu i vatikanskom arhivu, zatim se brinula za mirovine i invalidnine, muzeje, galerije, a najviše se skrbila za napuštenu djecu i tragala za nestalima i naposljetku je bila visoka službenica u administraciji države Vatikana. 

Magazin Arena u svom izdanju od 26. prosinca 2002. godine naziva je „ugledna Hrvatica u Vatikanu“. 

Sestra Veronika odrasla je u Raškoj Gori i Mostaru, u velikoj obitelji s osmero djece. Nakon završetka osnovne škole, počela je raditi u prodavnici „Ishrana“, sve dok nije osjetila Božji poziv i pošla u obližnji samostan. 

Nepuna dva mjeseca poslije krenula je u Vatikan. 

- Ne treba, mislim, podsjećati koliko su te godine, rane sedamdesete, u nas bile bremenite za crkvu. U inozemstvo se u mom kraju odlazilo za kruhom, a mene su Vatikanu vukli srce i duša i to je malo tko mogao razumjeti. Dvogodišnje razdoblje novicijata, priznajem, prolazilo vrlo teško. Bilo je to vrijeme rada, molitve, i odricanja, kojima svrhu ponekad nisam mogla razumjeti, rekla je 2002. godine magazinu Arena. 

Nakon završetka studija napredovala je malo po malo u visokoj administraciji države Vatikan, no karijera joj je nevažan pojam i uvijek je isticala da se voli i želi darivati Bogu i Crkvi. 

Živjela je u samostanu u Rimu, u predjelu Monte Mario skupa s tridesetak sestara. 

Pripadala je redu Školskih sestara franjevki Krista Kralja regija Bezgrešnog Začeća. 

Preminula je 6. ožujka u Rimu, a sprovod će započeti danas u 14 sati obredom ukopa u sestrinskom groblju Gruban u Potocima/ Bijelom Polju. Potom će u samostanskoj kapeli sv. Franje biti slavlje sprovodne mise zadušnice. 

Počivala u miru Božjem. 

Iskrena sućut obitelji i provinciji.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0