Obitelj Talić uzgaja lavandu u Gorancima

U idealnom ambijentu netaknute prirode, daleko od bilo kakve industrije sa svojom nadmorskom visinom (740 m.n.v.) predstavlja savršeno mjesto za plantažu lavande. 


Obitelj Talić, Helena, Mijo i Ivan našli su svoju malu oazu mira i tišine u Gorancima kako bi se mogli opustiti nakon cjelodnevnog posla, obveza u gradu, ali i brzog tempa života.

1. Kako ste se odlučili za uzgoj lavande i proizvodnju eteričnog ulja? 

Budući da smo i supruga i ja porijeklom iz Goranaca oduvijek smo imali jednu posebnu vezu i ljubav prema Gorancima. Upravo tu smo htjeli stvoriti neku oazu mira i tišine kako bi se mogli opustiti nakon cjelodnevnog posla, obveza u gradu, ali i ovog današnjeg brzog tempa života. Također, odlučili smo sebi uljepšati, ne samo vizualno nego i mirisom okruženje, i tako posadili pravu francusku lavandu (Lavandula Angustifolia). 

Iako je njeno prirodno stanište u Provansi u Francuskoj, ona se zadnjih godina uzgaja i u drugim dijelovima zemlje. Budući da ova ljubičasta grmolika biljka nije samo estetski predivna nego ima i svoje mnogobrojne blagodati u kozmetici, medicini, aromaterapiji, kao i kulinarstvu, odlučili smo da destilacijom cvjetova lavande dobijemo prirodno eterično ulje. Stoga, sve ovo skriveno je upravo i u logu našeg imena, odnosno LAGORANSA predstavlja LA kao Lavandula Angustifolia, GOR kao Goranci, te ANSA kao Provansa. 

2. Gdje se nalazi plantaža lavande? 

Plantaža lavande se nalazi u mjestu Goranci koji su 12 km udaljeni od Mostara. Ovo selo smješteno u predivnom krajoliku i u netaknutoj prirodi, daleko od bilo kakve industrije, te sa svojom nadmorskom visinom (740 mnv) predstavlja savršeno mjesto za plantažu lavande. 

3.Što omogućava da je uzgoj biljaka, koje su se nekada uzgajale u primorskim i južnim krajevima, na ovakvom mjestu bude tako uspješan? 

Ovdje treba prvo znati da nije sve prava lavanda sto mi mislimo. Postoji nekoliko vrsta lavande, kao i njenih hibrida i križanaca. Većinom ovo što viđamo po gradu, u dvorištima obiteljskih kuća, i uglavnom na primorju (npr. poznata Hvarska lavanda) nije prava francuska Lavanda (Lavandula Angustifolia) nego je riječ o lavandinu, odnosno križancu između prave i širokolisne lavande. 

Glavna razlika između lavandina i lavande je u količini i kvaliteti eteričnog ulja koji se dobije destilacijom cvjetova lavande. Odnosno, lavandin na istu količinu cvjetova daje mnogo više ulja od lavande, ali je i drugačijeg kemijskog sastava i kvalitete, te ima posve drugačije djelovanje od ulja prave lavande. Budući da prava lavanda raste na unutrašnjim područjima jer voli veću nadmorsku visinu, 700 m i više, Goranci su savršeno mjesto za njezinu plantažu. 

4. Za što se sve može koristiti lavandino ulje? 

Lavanda se naziva kraljicom eteričnih ulja. Titula je zaslužena jer ima nevjerojatno širok raspon primjene. Ona se od davnina koristi za liječenje mnogih različitih bolesti budući da ima smirujuće djelovanje, te se na kožu može nanositi bez primjena drugih ulja. Lagoransino lavandino ulje je 100% prirodan organski proizvod, bez dodanih mirisa, bojila i konzervansa. 

Ovo prirodno ulje pomaže kod anksioznosti, nesanice, gubitka kose, depresije, glavobolje, migrene, mučnina, akni, zubobolje, iritacija na koži, gljivičnih oboljenja, opekotina, za opuštanje mišića, za ublažavanje menstrualnih tegoba itd. Osim toga, koristi se za osvježavanje zraka u prostorijama, kao prirodna zaštita protiv komaraca, za opuštanje umornih stopala, za inhalacije, u aromaterapiji ... Također, može se koristiti u kulinarstvu za pripravu različitih kolača i slastica, te u kozmetici za tonike, kreme, sapune, pilinge, losione, kupke...

5. Kako se može doći do Vaših proizvoda? 

Eterično ulje lavande i hidrolat od lavande (vodica koja se odvaja prilikom destilacije od ulja lavande) može se naručiti putem službene Facebook stranice ili Instagram profila LAGORANSA. Također, tu možete pratiti sve novosti vezane uz Lagoransu, a u skorije vrijeme bit će objavljeni i novi prirodni proizvodi od lavande koje pripremamo.

 
 
Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0