Buđenje zanimanja za prirodnu i zdravu hranu u kombinaciji s novim istraživanjima bacilo je novo svjetlo na sirutku i ona je posljednjih godina postala rado tražen lagani napitak.
Možda nije punog okusa kao mlijeko, gusta kao jogurt niti ukusna kao sir, ali sirutka ima brojne adute. Ova na prvi pogled ne osobito privlačna žućkasta i prozirna tekućina kiselkasto-vodenastog okusa donedavno je bila najzanemareniji mliječni proizvod, ili bolje reći nusproizvod, jer nastaje odvajanjem od mlijeka koje se zgušnjava tijekom postupka proizvodnje sira, piše zivim.hr.
U davna vremena bila je cijenjena i hvaljena kao eliksir, ali u bližoj prošlosti uglavnom se bacala kao otpad, tek je poneki stočar znao ili imao volje upotrebljavati je u prehrani mladih domaćih životinja. No, buđenje zanimanja za prirodnu i zdravu hranu u kombinaciji s novim istraživanjima bacilo je novo svjetlo na sirutku i ona je posljednjih godina postala rado tražen lagani napitak s obiljem korisnih sastojaka i vrlo malo kalorija, samo 26 na stotinu grama.
Siromašna laktozom
Sirutka je oko 93 posto voda, siromašna je laktozom, a u njoj su sastojci poput kalija, natrija, magnezija, fosfora, željeza, cinka, bakra, kobalta, mangana, molibdena, vitamina B-skupine i, naravno, proteina. Mlijeko sadrži dvije vrste proteina, kazeine i proteine sirutke, a proteini sirutke mogu se odvojiti od kazeina tijekom proizvodnje sira. Proteini sirutke smatraju se cjelovitim proteinima jer sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina koje čovjek mora unositi prehranom, kao i dodatne aminokiseline. Naši preci znali su što valja Vrijednosti sirutke u posljednje su vrijeme “ponovno otkrivene”, no nije baš da je postala masovna navika počinjati dan čašom sirutke, cijenjena je najviše među predanim pobornicima fitnessa i zdravog života.
Na što paziti
Većina ljudi može dobiti potrebne proteine iz zdrave, raznovrsne prehrane. Mislite li da vam je potrebna jača doza i da bi vam mogli pomoći proteini sirutke, posavjetujte se s liječnikom prije nego što ih počnete uzimati. Nemojte uzimati proteine sirutke ni sirutku ako ste alergični na mliječne proizvode. Za povoljan učinak na zdravlje prirodnu sirutku bi trebalo piti redovito, pa i više puta na dan. S obzirom na to da je diuretik, trebalo bi početi s manjim količinama te ih postupno povećavati do 4,5 decilitra, podijeljena na tri jednake doze tijekom dana. Najveća dnevna doza ne bi trebala prijeći jednu litru. Kao općenita dnevna doza proteina sirutke u prahu preporučuje se 18 grama visokokvalitetnih proteina, kaže američki liječnik David Williams. Najjednostavniji način za uzimanje je pomiješati proteinski prah s vodom, sokom ili nemasnim mlijekom ili ga dodati u voćno-povrtni smoothie. Kad se uzimaju u primjerenim količinama, proteini sirutke smatraju se sigurnima.
Za koje tegobe
Tradicionalno, sirutka je prirodni lijek koji se preporučuje kod kroničnog umora, oslabljenog imuniteta, problema s probavom i jetrom, kod gljivičnih infekcija, visokog tlaka, kod detoksikacije organizma, ali i kao pomoć kod mršavljenja. Zahvaljujući mliječnoj kiselini sirutka potiče rad crijeva te pomaže obuzdati pretjerano širenje gljivica i bakterija u njima. Preporučuje se kod grčeva, napuhnutosti, zatvora, upala crijeva itd. Kod probavnih smetnji savjetuje se prije svakog obroka popiti žlicu sirutke promiješanu u čaši vode. Smatra se da je sirutka osobito blagotvornaza jetru, jer potiče njeno čišćenje, a i aminokiseline iz njezina sastava podržavaju oporavak jetre kod različitih bolesti. Bogata je cisteinom, uvjetno esencijalnom aminokiselinom jer je ljudski organizam može sintetizirati, koja je potrebna za proizvodnju glutationa, najvažnijeg antioksidansa u našem tijelu. Uz to, snižava razinu šećera u krvi i vrijednosti tlaka, brzo organizmu vraća vodu i elektrolite.
Najzdraviji napitak za bolesnu jetru
Sirutka ili sururtka je napitak koji se prodaje u svim marketima. Malo je poznato da je riječ o izuzetno zdravom napitku. Sirutka je moćan čistač jetre, a čista jetra ključ je dobrog zdravlja. Ako bolujete od bilo kakve bolesti jetre, redovito pijte sirutku. Sadrži beta-laktoglobulin koji opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanima BCAA i on značajno pomažu kod uznapredovalih jetrenih bolesti. Stručnjaci potvrđuju da oboljelima od ciroze suplementiranje s BCAA pomaže da žive duže i kvalitetnije. Sadrži i alfa-lactalbumin, koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom poznatom po reguliranju sna i poboljšavanju raspoloženja. Bogat je imunoglobulinima i lizosomom, koji jačaju imunitet, što je vrlo korisno kod kroničnog hepatitisa.
Sadrži protuupalni laktoferin, sastojak od neprocjenjive važnosti za one čija je jetra podložna upalama. Puna je cisteina, potrebnim tijelu za proizvodnju glutationa, antioksidansa koji štiti tijelo od upala i toksina. Kliničke studije pokazale su da je njegov nivo jako niska kod oboljelih od hepatitisa C, što pogoršava oštećenja jetre. Glutation je moćan antioksidans koji pomaže i kod problema sa štitnjačom, kroničnim upalama, rakom, multiplom sklerozom i Parkinsonovom bolesti.
Za izdržljivost i mršavljenje
Sirutka bi trebala biti dio vašeg svakodnevnog menija ako se intenzivno bavite sportom, pokušavate smršavjeti, pod stresom ste ili bolujete od teške bolesti. Obiluje elektrolitima, odlično hidratizira tijelo, daje više energije pa je puno prikladnija od štetnih energetskih pića. Glavna je sirovina za proizvodnju proteina, koji su neizbježan dio prehrane svakog sportiste. Omogućuje brži oporavak i rast mišića nakon vježbanja, smanjuje apetit i potiče mršavljenje.
Istraživanja pokazuju da doprinosi i krvožilnom zdravlju, jer smanjuje glukozu u krvi i krvni pritisak. Debljina, visok pritisak, umor i stres pošasti su modernog života koje značajno možete ublažiti redovnom konzumacijom sirutke.
Narodni lijek za probavu
Sirutka posjeduje mliječnu kiselinu, koja smanjuje prekomjeran broj gljivica i bakterija u crijevima, a njen niski PH potiče njihov rad. Redovno je konzumirajte kod zatvora, nadutosti, grčeva, divertikulitisa i kroničnih upala crijeva. Ovaj stari narodni lijek može značajno pomoći kod:
- kroničnog umora i stresa
- debljine i prejedanja
- visokog tlaka
- pada imuniteta
- želučanih tegoba
- bolesti jetre
- kandide
- čišćenja organizma od otrova
Sirutku možete napraviti sami od sirovog domaćeg mlijeka, nabaviti od lokalnih proizvođača, na tržnicama ili u trgovinama eko hrane. Najbolja je kozja sirutka, ali dobra je i kravlja. Bitno je da je riječ o pašnim životinjama koje nisu "pumpane" hormonima. U prosjeku se od 10 litara mlijeka dobije jedan kilogram sira i devet litara sirutke. Znate li koliko je to ljekovitog napitka? U početku sirutku pijte umjereno, jer ona ima diuretička dejstva.
Možete je piti triput dnevno po 1,5 decilitar, a postepeno ovu dozu možete povećati i do litre dnevno. Kod probavnih smetnji promiješajte kašiku sirutke u čaši vode i popijte prije svakog obroka. Osim za liječenje, sirutku možete koristiti i za vanjsku njegu kože i kose, u pripremi pekarskih proizvoda i smoothieja te u prehrani domaćih životinja i kućnih ljubimaca.
zivim.hr / nezavisne.com
Nema komentara:
Objavi komentar