VAŽNE OBAVIJESTI: Korona virus ili Kovid-19


NAJNOVIJI NAPUTCI SU ISPOD TEKSTA!

Kineski su znanstvenici otkrili da je uzrok virusne upale pluća koja je zabilježena kod više osoba u kineskom gradu Wuhan novi korona virus. Ova vrsta korona virusa razlikuje se od bilo kojeg drugog do sad otkrivenog ljudskog korona virusa, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Osim toga, Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da širenje korona virusa predstavlja globalnu zdravstvenu krizu!

Simptomi infekcije, odnosno zaraze korona virusom uključuju simptome slične drugim resporatornim bolestima: kašalj, povišena tjelesna temperatura, kratkoću daha i otežano disanje.

>> PORUKA msgr. RATKA PERIĆA U PRIGODI PANDEMIJE KORONAVIRUSA 

Od srijede, 18. ožujka 2020., Dom zdravlja radi u izmijenjenoj postavi, odnosno, s raspoređenim poslovima i aktivnostima. Preusmjeravaju se dolje navedene ambulante;
  • Ambulanta Goranci - pacijenti se tel. javljaju u ambulantu Cim na tel: 036 341 782 
  • Ambulanta Polog – pacijenti se javljaju u ambulantu Balinovac tel. 036 331 036 
  • Ambulanta Jasenica i Baćevići - pacijenti se javljaju u ambulantu Rodoč tel. 036 350 218
  • Studentska ambulanta – pacijenti se tel. javljaju u ambulantu S. Radić tel. 036 325 743 
  • Svi pacijenti dr. Senade Vujica, dr. Amre Zalihić i dr. Ane Krezić zovu na brojeve tel. 036 335 549 i 036 335 550 
  • Ostale ambulante rade uobičajeno u obje smjene s manje djelatnika. Pacijenti se javljaju telefonski za savjet ili propisivanje lijekova. 
  • Stomatologija radi samo hitne i neodložive poslove, svi pacijenti se mogu javiti na broj telefona : Pacijenti do 18. godina zovu na broj 036/335-517 Pacijenti preko 18. godina zovu broj 036/335-516 
  • Hitna stomatološka služba na broj 036/335-512 (do 14h) i na broj 036/335-513 od 14 h. 
  • Ginekologija je izmještena, odnosno, odvojena od drugog programa i nastavit će raditi samo sa trudnicama koje svoju trudnoću vode u Domu zdravlja Mostar, stoga ih molimo da se jave na broj 036/335 562. 
  • Medicina rada će pauzirati 14 dana što znači da se sva liječnička i druga uvjerenja privremeno zaustavljaju. Ovu Službu možete dobiti na broj 036/335 545. 
  • Povjerenstva za bolovanje neće biti dostupna slijedećih 14 dana, stoga molimo sve pacijente koji imaju upite i potrebe za istima da se jave svojem obiteljskom liječniku. 
Još jednom molimo sve pacijente da zovu telefonom ukoliko je to zaista potrebno i da imaju razumijevanja u ovoj situaciji jer naši djelatnici rade u smanjenom sastavu sa većim obujmom posla - posebice onog telefonskog.

Savjetujemo Vam da ostanete kući, smireni, poštujete načela izolacije (kome su određena) i ponašate se odgovorno i afirmativno. Sve kontakt brojeve Doma zdravlja Mostar možete pronaći na web stranici.

PRIJAVE ZA NEPOŠTIVANJE
Građani HNŽ-a sve prijave o nepoštivanju naredbi vezanih za korona virus trebaju prijaviti na telefonski broj operativnog centra Civilne zaštite 036 327-387 ili 063 000 121.

PODRŠKA OSOBAMA U SAMOIZOLACIJI
Telefonska linija Doma zdravlja Mostar za pružanje psihosocijalne podrške osobamau samoizolaciji ili karanteni je otvorena 0-24 sata. Broj telefona je 063 683 452.

DARIVANJE KRVI
U sklopu povećanih napora za sprječavanje širenja pandemije korona virusa, javljaju se i dodatni problemi koji mogu potencijalno smanjiti broj prihvatljivih davatelja. Budući da krv koja se već nalazi u zalihama Transfuzijskog centra spašava živote, održavanje dovoljne opskrbe krvlju je neophodno kako bi se pacijentima u potrebi pružilo optimalno liječenje.

Nužno je da zdravi davatelji i dalje doniraju kako bi održali adekvatnu opskrbu krvlju pacijenata koji se svakodnevno oslanjaju na velikodušnost darivatelja. Davatelji krvi potrebni su sada više nego ikad prije. Opskrba krvlju ne može se uzimati zdravo za gotovo, a korona virus samo pojačava potrebu za adekvatnom zalihom krvi. Pacijente liječimo transfuzijom krvi svakodnevno. Vaš transfuzijski centar SKB Mostar. Broj tel. 036 341 965

MOBILNA APLIKACIJA
U sustavu Civilne zaštite grada Mostara integrirana je mobilna aplikacija Grad Mostar na kojoj, između ostalog, možete pratiti vijesti i priopćenja sa službenih izvora informacija. Na ovaj način možete se podrobno i točno informirati o najnovijim vijestima i obavijestima vezanim za situaciju i izvanredno stanje koje nas je zadesilo.

Prema dostupnim informacijama iz Civilne zaštite i Grada Mostara ova aplikacija se naknadno modificira kako bi svim građanima Mostara i HNŽ-a bila ne samo pravovremen i pouzdan izvor informacija već i funkcionalno sredstvo koje će pomoći u prevladavanju novonastale situacije (primjerice, u imeniku aplikacije nalazit će se svi telefonski brojevi koji mogu biti potrebni građanima). Aplikaciju možete veoma jednostavno skinuti i instalirati s Google Play trgovine. Također, kroz nekoliko dana bit će dostupna i iOS aplikacija Grad Mostar.  Civilna zaštita Grada Mostara.

NAPOMENA
Osobe sa simptomima korona virusa (suhim kašljem, groznicom i općim osjećajem slabosti) trebale bi izbjegavati viđati starije članove obitelji da ih ne bi zarazili.

Od jučer je pojačan promet prema Gorancima i okolici i u skoro svakoj kući ima netko, stoga vam savjetujemo da se ne skupljate u velikim skupinama i da se strogo pridržavate preporuka Civilne zaštite HNŽ-a.

Ako morate u prodavnicu, ljekarnu i sl. držite se razmaka minimalno metar udaljenosti vani i dva metra u prostorijama.

Pandemija naglo mijenja svakodnevni život, no nemamo izbora i moramo poduzeti sve što je u našoj moći da spasimo živote ljudi i zaštitimo zdravlje što većeg broja nas i naših sugrađana.

>> HNŽ: ZABRANJENO KRETANJE NA UDALJENOSTI MANJOJ OD 2 METRA
>> UVEDEN POLICIJSKI SAT U FBiH, OD 18 DO 5 SATI!
> > LJUBO BEŠLIĆ Mostarcima: Ne izlazite!

  
   
 
 

 
Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0