Ljekovito bilje koje se može pronaći na području Goranaca


Ljekovite biljke su otkrivene i korištene u praksi tradicionalne medicine još od prapovijesti. Otići na planinu, a ne iskoristiti njene plodove je zaista prava šteta. Ponekad zaboravimo da naše zdravstvene probleme možemo riješiti na prirodan način. Sama priroda nam je dala puno opcija za zdravlje i na nama je samo da se informiramo. Na kraju članka možete pogledati domaću pripremu čajeva.

ZOVA ili BAZGA - cvjeta od svibnja do srpnja, ponekad i do rujna
Zova ili bazga je jedna od najstarijih ljekovitih biljaka u Europi, a čaj od bazge i sok od bazge se koriste od davnina. Neki od naziva za bazgu su: zova, bazgovina, zovika, aptika, bujad i sl. Postoji tridesetak vrsta bazge. Bazgu je moguće pronaći na livadama, u poljima te uz prometnice.

Bazga iskazuje sljedeća ljekovita svojstva: ima antioksidativni i protuupalni učinak, pomaže pri mršavljenju, ima učinak laksativa, pomaže u borbi protiv alergija koje su uzrokovane peludima, olakšava intenzitet simptoma astme, poboljšava probavu, odličan je izbor za olakšavanje simptoma upale dišnih puteva, poznata je po svojem antivirusnom i antimikrobnom djelovanju, pomaže u jačanju imunološkog sustava. Bazga je poznati stimulans za rad imunološkog sustava.

Cvjetovi bazge se beru u proljeće, a plodovi i kora se skupljaju u jesen. Lišće se bere kada se potpuno razvije, obično u kasno proljeće. Cvjetovi bazge se beru kada je toplo, nikako nakon kiše. Bazgu je potrebno koristiti neposredno nakon branja. Ako cvjetove bazge čuvate za čaj, nemojte ih koristiti kada potamne. Oprez: Nemojte jesti sirovu bazgu. Plodovi crne bazge su u sirovom stanju toksični.
Cvjetovi bazge nakon sušenja moraju imati prirodnu boju.

KUNICA, STOLISNIK ili HAJDUČKA TRAVA - cvate od lipnja do listopada
Stolisnik je korišten od davnina i vjeruje se da su ga koristili hajduci vežući ga oko vrata. Smatra se je imao ljekovita svojstva i ublažavao ozlijede i bolove. Od toga i dolazi naziv hajdučka trava. Stolisnik je jako rasprostranjen i može se pronaći uz mnoge ceste, putove, na livadama i poljima.

Za čaj od stolisnika biljka se bere od lipnja do listopada, i to cijela u cvatu. Reže se tek nešto iznad zemlje, veže u snopove pa objesi kako bi se osušila. Vješaju se tako da se stabljike zavežu za krajeve, a cvjetovi okrenu prema dolje. Najbolje je sušiti ju na sjenovitom mjestu. Ako ima debelih i drvenastih dijelova, njih treba izdvojiti. Ako ga berete za čaj od stolisnika, najbolje je brati biljke po suncu jer će se osunčani cvjetovi radi manja vlage lakše sušiti.

Kunica, stolisnik ili hajdučka trava iskazuje sljedeća ljekovita svojstva: odličan kod ženskih problema (umiruje cijeli organizam, ublažuje bolove i simptome PMS-a, smanjuje menstrualne tegobe, pomaže kod upala mjehura i jajnika te je poznat u kombinaciji s vrkutom za liječenje problema ženskih organa, smiruje nervozu želuca i crijeva, stimulira njihov rad te pospješuje probavu i apetit sprječava formiranje žučnog kamenca te generalno povoljno djeluje na rad žučnog mjehura pomaže radu jetre i slezene pomaže kod kašlja i prehlade, upale sinusa (sinusitisa) te djeluje protuupalno na čitavi organizam ako se koristi za vrijeme prehlade i gripe smanjivati će simptome i ubrzati oporavak koristi se za zaustavljanje vanjskog i unutarnjeg krvarenja iz organa pročišćava krv, odlično djeluje protiv simptoma alergije kao što su suzne oči ili kihanje te pomaže kod začepljenih dišnih puteva koristi se kao zaštita kože prilikom sunčanja te se njime može čistiti koža kao zaštita i borba protiv bubuljica.

Cvjetove kunice, najbolje je brati za vrijeme jakog sunca jer je tada najveća koncentracija eteričnih ulja pa je i ljekovitost sadržajnija. Savršeno vrijeme za berbu je kraj ljeta ili početak jeseni. Za sušenje se beru cvjetovi ili čitava stabljika ali najviše do 30 com duljine.

KOPRIVA - cvate od svibnja do rujna
Kopriva kao lijek se već stoljećima koristi u narodnoj medicini, a raste samoniklo na većini zelenih površina. Sadrži ljekovite spojeve, a listovi su joj jestivi te se koriste za pripremu juha, sokova, čaja te tinkture. U nastavku članka saznajte nešto više o ljekovitosti čaja od koprive te pronađite recepte za različite proizvode pripremljene od koprive.

Kopriva sadrži znatnu količinu mineralnih tvari (prvenstveno željezo), acetilkolin, mravlju kiselinu, vitamine, klorofil, enzime i određene supstance koje snizuju količinu šećera u krvi. Od listova koprive se pravi ljekoviti čaj. Od listova koprive možemo skuhati odličan čaj koji utječe na lučenje mokraće, a djeluje pozitivno i kada je riječ o zdravlju prostate. Također, listovi koprive su jestivi te ih se može kuhati, jesti na salatu ili praviti juhu od njih. Ljekovita svojstva koprive se ogledaju u njenom posebnom sastavu. Kopriva sadrži: vitamine A, C i B, kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij i natrij, sve esencijalne aminokiseline.

Kopriva iskazuje sljedeća ljekovita svojstva: kod prevencije nastanka bubrežnih kamenca, pročišćava krv, sprečava opadanje kose, regulira probavu, djeluje umirujuće, zaustavlja krvarenja, jača imunitet.

Za branje koprive preporučuje se upotreba kožnih rukavica ili onih s gumenom zaštitom. Koristiti se mogu i obične gumene rukavice. Velik broj osoba se žali kako ih je kopriva uspjela opeći čak i kroz rukavice. Listiće koprive je potrebno ostaviti na suhom, hladnom i prozračnom mjestu da se osuše. Prije nego se listovi potpuno osuše, potrebno je skinuti stabljike. Listove je moguće sušiti tijekom cijelog ljeta.

MENTA ili NANA - cvjeta u lipnju i srpnju
Čaj od mente, poznat još i kao čaj od nane, je vrlo poznat diljem svijeta već tisućama godina. Menta je višegodišnja biljka koja prirodno raste na područjima Europe i Azije. Relativno se lako uzgaja, a odgovaraju joj sunčana područja umjerenih klima s dosta padalina. Menta obično prvi put cvjeta u lipnju i srpnju, a godinama iza cvjeta u lipnju.

Čaj od mente ili nane iskazuje sljedeća ljekovita svojstva: sprječava bolesti desni i lošeg zadaha, čaj je dobar u borbi protiv mučnine i smanjuje želučanu bol, bolova u stomaku, proljeva, te djeluje kao sredstvo protiv nadimanja, ,ača imunološki sustav, čaj od mente koristi se i kod prehlade i gripe (jer je on pun kalcija, vitamina B i kalija, koji mogu dati poticaj imunološkom sustavu, a neki tvrde kako ispijanje čaja od mente može pomoći i kod astme), oslobađa od stresa, (čaj od mente oslobađa i od stresa, ali i sprječava nesanicu), čaj od mente pomaže u suzbijanju apetita, što je korisno za one koji pokušavaju izgubiti na težini, prema nekim korisnicima menta smanjuje nelagodu kod glavobolje ili migrene.

Mjere opreza Konzumiranje čaja od mente se ne preporučuje trudnicama, jer može uzrokovati opuštanje maternice što može povećati rizik od pobačaja, također se ne preporučuje ženama koje doje jer može biti opasan za dojenčad. Ako imate alergiju na mentol, trebali biste izbjegavati čaj od mente. Pretjerana količina čaja od mente može uzrokovati nuspojave kao što su grčevi, proljev, pospanost, bol u mišićima, spori otkucaji srca i drhtanje.

Za branje izaberite lijep i sunčan dan, kada je i koncentracija eteričnih ulja u biljkama najveća.​ Menta se bere neposredno prije cvatnje ili  tijekom cvatnje kada se bere cijela biljka zajedno s cvatom. List se bere mlad, ali kada je potpuno razvijen, neposredno prije cvjetanja ili tijekom cvjetanja biljke. Cvijet se skuplja u samom početku cvatnje, ali kada je potpuno otvoren.

IVA - biljka cvate od lipnja do kolovoza
Trava iva od mrtva pravi živa, uzrečica je koja prati biljku poznatu i pod nazivima dupčac i gorski cmilj, a koju mnogi travari smatraju vrijednom poput zlata. Ova biljka pripada obitelji usnatica, a ljekarnički joj je naziv Teucrii montani herba.

Ova je biljka prirodni alterans, amarum, antiseptik, digestiv, emenagog, holagog, holeretik, specifik, stomahik i tonikum. Među ostalim, koristi se za jačanje imunološkog sustava, a posebno je korisna ako ste izloženi stalnom stresu. U narodnoj medicini koristi se za liječenje probavnih i dišnih organa te se smatra da pomaže i kod tuberkuloze pluća. Zbog gorkih tvari nezamjenjiva je kod mnogobrojnih bolesti želuca i nadutosti trbuha. Svojim antiseptičkim djelovanjem uništava patogene mikroorganizme te odstranjuje štetne tvari u crijevima i želucu.

Čaj od ive iskazuje sljedeća ljekovita svojstva: pomaže kod depresije, pomaže kod noćnog znojenja, pomaže kod tegoba sa želucem, čisti tijelo, regulira probavu, izbacuje višak tekućine iz tijela, ima antifungalno i antibakterijsko djelovanje, pomaže kod bolesti želuca, smanjuje intenzitet upala, snažan je antioksidant, primjenjuje se u liječenju bolesti dišnih organa, pomaže u borbi protiv šećerne bolesti.

Bere se tijekom cvatnje, samo nadzemni dio biljke, tako da lisnate cvjetne vrhove grančica odsječemo oštrim škarama. Barem trećinu cvjetova ostavite netaknutima, radi obnove biljke. Treba ih brzo osušiti, na toplom i zračnome mjestu, ali u hladu.

MAJČINA DUŠCA - cvate od svibnja do listopada
U narodnoj medicini, majčina je dušica omiljen lijek: raskužuje dišne putove, smiruje kašalj, jača želudac, a pritom je dobro sredstvo za dezinfekciju.

Dokazano je da majčina dušica sadrži niz ljekovitih tvari, među kojima su najvažnija eterična ulja, timol, karvakrol, gorke tvari i flavoni, što opravdava preventivnu upotrebu u vrijeme epidemija, kao antiseptika, te u terapiji oboljenja praćenih kašljem.

Čaj od majčine dušice iskazuje sljedeća ljekovita svojstva: bronhitis, bronhijalni katar, upala grla, posebno se ističe u liječenju velikog kašlja (hripavca).

Čaj od ive iskazuje sljedeća ljekovita svojstva: liječenje glavobolje i migrene, dezinfekciju sluznice usta i ždrijela, liječenje upale desni, otklanjanje neugodnog zadaha, liječenje kašlja, upale grla te prehlade i gripe, liječenje bronhitisa, astme i upale pluća, liječenje anemije i jačanje imunološkog sustava, poboljšanje cirkulacije, ublažavanje grčeva i bolova u crijevima, suzbijanje nadutosti, zaustavljanje proljeva, poticanje apetita i poboljšanje probave, smanjivanje menstrualnih grčeva i bolova, regulaciju menstrualnih ciklusa, ublažavanje reumatoidnog artritisa i gihta, ublažavanje bolova u mišićima, liječenje kožnih bolesti, liječenje gljivica na nogama.

Bere se tako da se odrežu vrhovi s voćarskim škarama ili srpom. Biljka je najkvalitetnija od srpnja do kolovoza, pa se preporučuje da se tada bere. Važno je da se biljka bere po suhom vremenu. Listovi i cvjetovi se pažljivo suše na prozračnom mjestu koje nije izloženo direktnom sunčevom svjetlu, ističu stručnjaci s agronomskog portala Priroda i biljke. Za upotrebu se koristi gornja trećina stabljike s listovima i cvjetovima koju je potrebno odrezati. U listu i cvijetu majčine dušice nalaze se ljekoviti sastojci pa je treba pažljivo brati, a nikako čupati.

PRIPREMA ČAJEVA
Prema domaćim iskustvima cvjetiće ili male dijelove biljaka stavite u čašu i prelijte kiptućom vodom i držite najviše do 5 minuta. Nakon toga procijedite i uživajte u čaju. Čaj možete zasladiti medom.

Potrebno je napomenuti da sve ove upotrebe u ljekovite svrhe nisu znanstveno dokazane te su zamijećene pretežno iskustvom tijekom dugog niza godina. Također, ne treba pretjerivati sa čajevima. Imajte na umu da svo bilje koje raste uz prometnice nije preporučeno brati zbog zagađenosti.

nimlj19
Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0