Par zanimljivosti i kratke misli o svetom Anti


10 ZANIMLJIVOSTI O SVETOM ANTI PADOVANSKOM KOJE (MOŽDA) NISTE ZNALI

„Ako propovijedaš Isusa, on omekšava otvrdnula srca; ako ga zazoveš, gorke ti napasti postaju slatke; ako o njemu razmišljaš, on ti srce prosvjetljuje; ako o njemu čitaš, on ti zasićuje um“, savjetovao je sveti Antun Padovanski. Upoznajte deset zanimljivosti o jednom od najdražih i najpopularnijih svetaca.

1. Nije se zvao Antun, nije se rodio u Padovi niti je bio Talijan
Rodio se u Lisabonu (Portugal), 1195. godine. Zvao se Fernando de Bulloes y Taveira de Azevedo. S 25 godina, kada je postao franjevac, odabrao je ime Antun.

2. Bio je augustinac prije nego je postao franjevac
S 15 godina pristupio je regularnim kanonicima svetog Augustina. Deset godina kasnije pristupio je Redu manje braće – franjevcima.

3. Mogao je biti mučenik
Odlučio je pristupiti franjevcima kako bi propovijedao Saracenima i bio je spreman umrijeti za Kristovu ljubav. Otišao je u Maroko, no ozbiljna bolest ga je natjerala na povratak.

4. Bio je veliki propovjednik
Imao je jasan i snažan glas, upečatljivo držanje tijela, golemo pamćenje i veliko znanje, dar prorokovanja i poseban dar činjenja čuda.

5. Prema viđenju nosi Dijete Isusa u rukama
Bio je svjedok pojave Djeteta Isusa kojeg je držao u rukama, a Crkva ga upravo tako prikazuje na slikama i kipovima.

6. Njegovo najpoznatije čudo omogućilo je da se čovjeku povrati odsječena noga
U Padovi je mladić imena Leonard u navali bijesa udario nogom vlastitu majku. Žalostan, priznao je svoj grijeh svetom Antunu koji mu je rekao: „Noga onoga koji udara svoju vlastitu majku, zaslužuje biti odsječena.“ Leonard je otrčao do kuće i odsjekao si nogu. Kada je saznao za to, sveti Antun je uzeo odsječenu nogu od mladića i čudesno ju spojio s tijelom.

7. Poznaju ga kao najčudesnijeg sveca
Glas da čini nevjerojatne stvari nikada nije utihnuo, a čak je i u današnje vrijeme poznat kao najveći čudotvorac svih vremena.

8. Poznat je kao „Svetac cijelog svijeta“
Leon XII. ga je nazvao „Svecem cijelog svijeta“ zato što se na svim dijelovima svijeta može pronaći njegova slika i pobožnost. Zaštitnik je siromaha, putnika, zidara, pekara i pošte.

9. Utječu mu se u molbi za dobroga muža ili ženu
Neke osobe okreću njegovu sliku naopačke moleći ga za dobrog muža ili ženu (i ne okreću je sve do uslišanja molitve), no to je praznovjerje i nekršćanski običaj.

10. Njegova je kanonizacija bila najbrža u povijesti
Papa Grgur IX. kanonizirao ga je za manje od godinu dana nakon njegove smrti u Pentecostesu, 30. svibnja 1232.godine.

KRATKE MISLI SV. ANTE KOJE ĆE NAM POMOĆI BOLJE ŽIVJETI NAŠU VJERU

U njegovim Propovijedima nalazimo kratke misli, jednostavne i poticajne, koje nam pomažu da bolje živimo svoj kršćanski poziv.

O Bogu
Imaj uvijek Boga na pameti. Ako imaš Boga, imaš sve, jer imaš onoga koji je stvorio sve, koji te sam može zasititi i bez kojega je sve što postoji ništa. Imaj dakle Boga uvijek u svojim mislima.

O Sinu Božjem
Kao što sunčeva zraka silazeći rasvjetljuje svijet, a ipak se ne udaljuje od sunca, tako i Sin Božji, silazeći od Oca, rasvjetljuje svijet, a ipak se ne udaljuje od Oca jer je jedno s njime.

O Blaženoj Djevici Mariji
Djevica Marija ne bježi ni od jednoga grješnika; štoviše, prihvaća sve koji joj se obraćaju. Stoga se zove Majkom milosrđa: milosrđa prema bijednima, nade za očajnike.

O zamkama u duhovnom životu
Kao što pauk hvata plijen nitima svoje mreže, tako i đavao čovjeka, rasprostrujući niti zavodljivih misli, proučavajući naime mane kojima je čovjek najviše sklon, hvata s gustom mrežom svojih napasti i čini ga svojim plijenom.

O svetima
Kao što se u šipku sva zrnca nalaze prekrivena jednom korom, a ipak svako zrnce ima svoju vlastitu sobicu, tako svi sveti u vječnom životu uživaju istu slavu, a ipak će svaki primiti nagradu prema dobru što ga je učinio.

O plemenitom i svetom životu
Rođenje jednog sveca dobro je za sve, te je stoga razlog zajedničke radosti. Sveci se rađaju u korist drugima jer je svetost društvena krjepost od koje svi imaju korist.

O prolaznosti
Čovjeka nose u grob (prokletstvo) četiri elementa od kojih je sačinjen: zemlja, kada misli samo na zemaljske stvari; voda, kada dopušta da ga svlada bludnost; zrak, kada djeluje zbog taštine; vatra, kada se prepušta srdžbi.

O svetom znanju
Kao što zlato nadvisuje sve kovine, tako sveto znanje nadvisuje sva ostala znanja: ne poznaje književnost tko ne poznaje “svetu književnost”.

O srdžbi
Tko nema strpljivosti usred nevolja, nije zlato, nego pozlaćeno željezo. Nema istinske krjeposti, nego prividne. Kad se udari po željezu, ono ne odjekuje ugodnim zvukom. Tako se i nestrpljiv, udaren od protivnika, razbješnjuje i griješi.

O lijenosti
Tupost lijenosti leglo je svih mana. Lijenost nam ne dopušta da se uzdignemo u visine, već uvijek želi da se hoda po zemlji, komotnim putovima.

O grijehu
Kada si živio u grijehu, tvoje je srce bilo obavijeno tamom: u njemu je bila smetenost, nepoznavanje Boga i vlastite slabosti, pomanjkanje svijesti o moralnim vrijednostima. Ne vraćaj se nikada više u to stanje!

IZMOLITE MOLITVU EGZORCIZMA SV. ANTE KOJU JE U TEMELJ OBELISKA NA TRGU SV. PETRA UKLESAO PAPA - HRVAT

Papa Siksto V., koji je bio član franjevačkog reda, spomenutu je molitvu nazvao “motom svetog Ante”, uklesavši ju na temelj obeliska kojeg je podignuo na Trgu sv. Petra u Vatikanu.

Prema predaji, sveti Ante naučio je jednu siromašnu ženu, koja se hrvala s đavoljim kušnjama, ovu molitvu. Papa Siksto V., koji je bio član franjevačkog reda, spomenutu je molitvu nazvao “motom svetog Ante”, uklesavši ju na temelj obeliska kojeg je podignuo na Trgu sv. Petra u Vatikanu.

Prema nekim tumačenjima papa Siksto V. bio je hrvatskog podrijetla iz Boke kotorske. Upravo je on Hrvatima poklonio crkvu sv. Jeronima koju je kasnije, bulom Slavorum Gentem, papa Lav XIII. imenovao Papinskim hrvatskim zavodom svetog Jeronima.

Molitva egzorcizma svetog Ante Padovanskog, namijenjena za privatnu upotrebu, na latinskom glasi:

Molitva egzorcizma svetog Ante Padovanskog na hrvatskom:

Evo Križa Gospodnjega!
Bježite neprijateljske sile!
Pobijedio je lav iz plemena Judina!
Korijen Davidov! Aleluja!


bitno.net
Podijeli na:
Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0