Plogging: Trčanje tijekom kojeg se čisti okoliš


Plogging je novi skandinavski trend koji brigu o tijelu spaja s brigom o okolišu, a riječ je o trčanju tijekom kojeg se čisti okoliš, prenosi bljesak.info.

Kombiniranjem švedskog izraza za skupljanje otpada i "trčanje" (plocka upp + jogging) nastala je kovanica koja označava pokret osnovan 2016. od strane švedskog ekologa Erika Ahlströma i podrazumijeva organizirano trčanje, bilo pojedinaca, bilo grupa trkača, koji na trčanje idu opremljeni rukavicama i vrećama za smeće kako bi se obračunali sa smećem na koje usput naiđu, prenose mediji.

Ideja je plemenita, a mnogim sudionicima je poticaj za sudjelovanje upravo ona želja da ostvare uspjeh tako što će prikupiti što veću količinu smeća u što kraćem vremenskom roku. Uz veliku korist za okoliš, praksa plogginga nudi i određene vrijedne prednosti za trkače. Primjerice, u obliku čučnjeva te sličnih vježbi koje se izvode pri samom sakupljanju smeća i koje kao takve omogućavaju povećanu potrošnju kalorija. Fitness aplikacija Lifesum je prva prepoznala vrijednost ovog trenda pa je svojim korisnicima (ima ih oko 25 milijuna) omogućila i praćenje aktivnosti tijekom treninga.

Prema podatcima koje su dosad prikupljeni, prosječan korisnik tijekom 30 minuta plogginga potroši 288 kalorija. Cijela priča se ubrzo i proširila dalje, ponajprije zahvaljujući kampanji koja je pozivala na čišćenje oceana. Sudeći po mnoštvu objava koje se obasule društvene mreže s hashtagom #plogging ovaj se fitness trend, izgleda, polako proširio po cijelom svijetu a prilično je postao popularan u Velikoj Britaniji i u Francuskoj. Novom trendu su se priključile i Malezija, Indija, Turska.
Share:

Business

Popular Posts

Razmišljate o gradnji kuće, prostora ili o dizajnu interijera a nemate ideja !? Tu je 3D 2D Project