Premijerno prikazivanje dokumentarnog filma „Čabulja“


Dokumentarni film „Čabulja“, autora Marija Raguža, koji progovara o stradanju, ratu, potrazi i ljubavi prema obitelji, premijerno će biti prikazan na mjestu gdje se događaj i zbio, u podnožju gorde Čabulje.

U manje od 30 minuta filma, opisan je tragičan događaj iz ratne 1943. godine. Potpuno zaboravljen slučaj, izuzev za užu obitelj, ponovno je oživio i razvio se u dirljivu i dojmljivu priču. Posada zrakoplova nestala je na letu iz Mostara ka Banja Luci. Mnogi tragični događaji tog teškog ratnog vremena učinili su da je cijeli slučaj brzo pao u zaborav, za sve, osim za oobitelj koja nikada nadu u sretan ishod nije izgubila...

Premijera prikazivanja dokumentarnog filma „Čabulja“ predviđeno je u subotu, 15. srpnja u Osnovnoj školi pod Jelom u 20 sati.


Mario Raguž rođen je 27. rujan 1974. u Dubrovniku gdje je završio osnovnu, srednju Ugostiteljsko-turističku školu, a potom i Fakultet za turizam i vanjsku trgovinu.

Zrakoplovstvom te zrakoplovnim i vojnim temama bavi se već više od 30 godina. Početci su vezani za avio-modelarstvo i avio-maketarstvo, da bi potom „uplovio“ i u publicistiku,  kao i audiovizualne medije.

Suradnik je više domaćih i stranih publikacije vojno-zrakoplovne provenijencije: Fly past, Aeronautika, Aerosvijet+, Aeroklub, 9A-RC, Vojna povijest... Također je za domaće tiskovine često radio članke vezane za vojne i avio teme: Dubrovački list, Dubrovački vjesnik, Glas Grada, Du revija, Slobodna Dalmacija, Večernji list, Jutarnji list, Nova Diplomacija...

Godine 1999. u suradnji s HRT-om snimio je film o oborenim avionima tijekom Domovinskog rata pod naslovom „Krila na zemlji“. Potporom Audiovizualnog centra Dubrovnik načinio sam i dokumentarni film „Čabulja“, također zrakoplovne tematike. Surađujem s HRT-om posebice s dokumentarnom emisijom TV kalendar.

Autor je knjiga: „U gnijezdu ljepote - povijest letenja u dubrovačkom kraju“ i „Guerilla Nightmare“.
Suradnik je na mnogim knjiga zrakoplovne tematike.

gorancigo
Podijeli na:
Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0