Splavom preko jezera Salakovac na proslavu sv. Antuna

Već jedanaest godina u selu Zaružje vjernici i žitelji slave svetog Antuna. Tako će biti i ove godine, a svečano misno slavlje će slaviti jablanički župnik don Mile Vidić. Inače, na ovu slavu dođe oko 200 ljudi, žitelja, nekadašnjih žitelja i vjernika, no ovo selo nije specifično samo po svojoj slavi sv. Antuna, nego i po tome što je odvojeno od cestovnog prometa.
''Do Zaružja se može doći željeznicom i preko vode. S obzirom da željeznica ne radi, sve posjetitelje ćemo prevoziti splavom preko jezera Salakovac. S obzirom da je misa u 17.00 sati, bilo bi poželjno da građani dođu najdalje do 16 sati radi prijevoza'', rekao je Željko Marić, žitelj Zaružja.
''Neki od žitelja su još uvijek tu, a svi se rado okupimo na proslavi'', dodaje Marić.
Zaružje je posljednji potopljeni zaselak na desnoj obali salakovačkog jezera, na potezu južno od Drežnice, a jedino je u njemu nad vodom ostala povelika livada, gdje se Zaružnjani ljeti okupljaju.
Lokalno stanovništvo, već osamdesetih, a i prije njih, raseljeno je i živi uglavnom u Mostaru i okolici.
Neki žitelji uspjeli su nevjerojatnom upornošću sagraditi i kuće, no tijekom godine ovo selo većinom bude pusto, ali itekako oživi u ljetnom razdoblju.
bljesak.info
Share:

Business

Popular Posts

Razmišljate o gradnji kuće, prostora ili o dizajnu interijera a nemate ideja !? Tu je 3D 2D Project