Planinica – Japanska Staza

Planinarsko-rekreativnu stazu koja od Mostara preko Planinice vodi do Goranaca nazvali smo Japanskom stazom obzirom na pomoć i podršku Japanske organizacije JICA.


Staza prema Planinici počinje od poslovnog objekta ” KB”-a u produžetku Dubrovačke ulice (drugi izlaz s kružnog toka, ulaz u malu uličicu pa ravno do parkinga), s kote na 90 mnv, a završava kod crkve na Gorancima na 666 mnv. Staza je u cijelosti označena, na devet raskrižja postavljeni su putokazi što snalaženje čini jednostavnim. Prva dionica se proteže austrougarskom konjskom stazom i vodi do Bunkera koji je na 725 mnv. Duga je 4.2 km i zahtijeva 1.5 sat laganog hoda. Staza ima kontinuiran uspon, izložen suncu, po tipičnom hercegovačkom kršu čiju surovost omekšava prekrasan pogled na Mostar koji vas prati u svim dijelovima staze.

Prije izlaska na lokaciju Bunker obilježeno je skretanje, koje vodi alternativnim putem preko mjesta za odmor nazvanog Klupe. Položajem u hladovini i zavjetrini Klupe pružaju ugodno mjesto za predah s pogledom na panoramu Mostarske kotline. Tu je i improvizirano ognjište koje se koristi za roštiljanje i grijanje tijekom zimskih boravaka.

Drugi dio staze od Bunkera do crkve na Gorancima dug je 7,3 km i zahtijeva 2 sata laganog hoda. Bez strmih uspona, manje je zahtjevan, ali omogućava hodanje po platou Planinice, uz blago spuštanje prema napuštenim kućama zaseoka Seline. Dalje se staza opet lagano uspinje prema sjeveru vijugajući obroncima Crnog vrha, najviše kote Planinice, uz šumarke škrte hercegovačke vegetacije. Možemo slobodno reći da je ovaj dio idealan za laganu šetnju, odmor duše i tijela uz bogate mirise ljekovitog bilja Hercegovine.

Na nekim djelovima puta se prolazi kroz šumoviti dio, koji daje posebnu draž i zaklon od velikih ljetnih vrućina. Pored planinara, izletnika i rekreativaca, i brdski biciklisti i drugi vrlo rado konzumiraju ovu stazu. Nakon, možemo reći umjereno naporne šetnje prirodom, na kraju staze nas čeka ugostiteljski objekt „Konoba Goranci“ s vrhunskom autohtonom gastronomskom ponudom, koja će doprinijeti kvaliteti ukupnog doživljaja.

Nepostojanje izvora vode, koju treba ponijeti sa sobom, obzirom na blizinu naseljenih mjesta i duljinu staze ne predstavlja velik nedostatak. Japanska staza na Planinici idealna je za planinarenje, rekreaciju i druženje tokom cijele godine, a svaki posjetitelj će pronaći nešto za sebe. Normalnim planinarskim hodom stazu dugu 11.5 km je moguće proći za 3 sata i 30 min i po kategorizaciji staza koju je ustanovio HPD Prenj 1933,spada u kategoriju B1.

Sretno i uživajte!

HPD Prenj - 1933.

  
 
  
  
 
Podijeli na:
Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0