NAJAVLJUJEMO: Predstava 'Učiteljice' u Gorancima


Goranci online i Eko udruga Vilino polje i ove godine organiziraju tradicionalnu manifestaciju Kulturno ljeto župe Goranci, u sklopu ove manifestacije koja će se održavati sve do sredine rujna biti će organizirani brojni kulturni, zabavni, edukacijski i sportski sadržaji.

Manifestacija započinje izvedbom kazališne predstave "Učiteljice" u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije Pod Jelom u Gorancima u subotu 9. srpnja 2016. godine s početkom 20.30 sati.

Tekst za ovu predstavu napisao je profesor dramaturgije Dragan Komadina za koju režiju potpisuje glumac HNK Mostar Robertom Peharom. Predstavu će izvesti članovi dramske sekcije HKUD-a „Didak" župe Gradnići na čelu koje je bivši goranački župnik fra Ferdo Boban.

"Velite, da škola nije nužna za ženske: no ja vam kažem da upravo na to važnost polažem da se i naše žene školuju isto tako kao i muški, jer je mjerilo naobrazbe svakog pojedinog naroda naobrazba njegove žene i na kom je stupnju naobraženosti njegova žena, na tome i ostali rod. Ne veli li i naša poslovica, da tri ugla kuće stoje na ženi, a četvrti na čovjeku. K tome je, kako vam mora biti poznato majka prvi i glavni učitelj svog poroda, koga nitko do jednoga Boga nadomjestiti ne može, pa čemu će majka naučiti svoju djecu, te svoje najmilije učenike, ako je i sama neznana i neuka".

Tako je govorio fra Didak Buntić u vremenu kada je većina stanovnika Hercegovine bila nepismena, štoviše posebno je bilo nezamislivo žensku djecu slati na školovanje pa je među nepismenima bilo najviše žena.

Od 1910. godine on je posebnim metodama u vrlo kratkom vremenu uspio opismeniti 13.000 odraslih osoba u Hercegovini. Najveći dio tog zadatka u vremenu i prostoru koje nije bilo naklonjeno ravnopravnosti odradile su upravo žene.

Predstava “Učiteljice” svojom kvalitetnom izvedbom osvojila je pozitivne kritike publike diljem Hercegovine i Hrvatske, a zasigurno će se za ovu izvedbu tražiti mjesto više.

Gledatelji koji su bili na premijeri oduševljeni su izvedbom, a o tomu svjedoči do posljednjeg mjesta ispunjena Kosača. - Ne propustimo doći i pogledati iznimno zanimljivu tragi-komediju koja govori o Hercegovini iz 1916. godine.

Ulaz je slobodan.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0