Sačuvajmo uspomene Prvog svjetskog rata


Bosna i Hercegovina je dobila priliku, među još 20-ak zemalja, da doprinese jedinstvenoj paneuropskoj digitalnoj biblioteci – Europeana – i sačuva pojedine uspomene Prvog svjetskog rata u sklopu projekta pod nazivom Europeana 1914.-1918.

Donesite predmete/dokumente o Prvom svjetskom ratu na jedan od dana prikupljanja uspomena. Tim stručnjaka će vam pomoći da digitalizirate vaše predmete/dokumente i dodate detalje u online arhivu. Također, članovi tima će zabilježiti i sačuvati vaše neobjavljene priče o Prvom svjetskom ratu. Akcija prikupljanja u Sarajevu traje 18. i 19. ožujka, od 10 do 18 sati, u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH.

Ispričajte svoju priču
U 2014. godini obilježeno je 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. Što je Veliki rat značio građanima Bosne i Hercegovine i kakva je bila njihova svakodnevica? Vojnicima na ratištima, ali i njihovim porodicama i građanima koji su ostali u svojim domovima? Arhiv „Europeana 1914 – 1918“ dat će neke odgovore i sačuvati brojne obiteljske priče, a današnjim generacijama približiti osobna svjedočanstva iz Prvog svjetskog rata. Dani prikupljanja uspomena organiziraju se širom Europe, a Bosna i Hercegovina je jedna od sudionica koja će s prikupljenim predmetima ispričati svoju priču i sačuvati je za generacije koje dolaze.

Diljem Europe
Imate li skrivenu kutiju koja sadrži pisma, slike ili dnevnike koji dokumentira život vaše obitelji prije 100 godina? Donesite svoje obiteljske priče i sjećanja na dan prikupljanja uspomena iz Prvog svjetskog rata. Ovo je dobra prilika da se sačuvaju vaše osobne priče na spomen onih koji se nisu vratili kući iz Prvog svjetskog rata.

Ovi događaji se održavaju širom Europe. Oni nam pružaju mogućnost da se dokumentiraju vojni i civilni životi za vrijeme Prvog svjetskog rata. Svi predmeti bit će fotografirani i digitalizirani od strane stručnog osoblja, a priče vezane za njih će biti snimljene i sačuvane. Stručnjaci iz povijesti će također biti na raspolaganju kako bi razgovarali o povijesnoj vrijednosti objekata. Nakon digitaliziranja, sve ove prethodno neispričane priče će se prenijeti na www.europeana1914-18.eu i postati dio europske povijesne baštine. A.C.

Preko 48 milijuna dokumenata
Danas Europeana sadrži preko 48 milijuna dokumenata i sadržaju pridonosi više od 3500 biblioteka, arhiva, muzeja i audio-vizualnih arhiva iz 22 zemlje i ima više od 7 milijuna posjetitelja godišnje. Europeana 1914-1918 je dio europskog projekta, Europeana svijesti. On je započeo u Njemačkoj u 2011. godini i njegov je cilj bio prikupiti uspomene i porodične priče o bitkama Prvog svjetskog rata i okolice. U Njemačkoj su prikupili više od 180.000 digitalnih uspomena.
Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0