Sveta misa i paljenje svijeća za pobijene fratre i puk u Mostaru



Sutra se navršava točno 71. godina od smrti sedam fratara koje su, prema kazivanjima očevidaca, partizani prilikom ulaska u Mostar svirepo ubili. Provincijala fra Leona Petrovića, fra Grgu Vasilja, fra Bernarda Smoljana, fra Kažimira Bebeka, fra Jozu Bencuna, fra Rafu Prusinu i fra Nenada Pehara partizani su odveli iz Franjevačkog samostana Sv. Petra i Pavla u Mostaru svezane te ih ubili, a njihova tijela bacili u rijeku Neretvu. 

Posmrtni ostaci sedmorice ubijenih svećenika ni do danas nisu pronađeni, a nije obilježeno mjesto na kojem su mučenički skončali svoj život.

I ove godine, 14. veljače, u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru u 18 sati, slavit će se sveta misa u spomen na pobijene fratre i tisuće vjernika koji su pali kao žrtve u II. svjetskom ratu i poraću, te u Domovinskom i drugim ratovima.

Njihova nevino prolivena krv nas obvezuje da ih nikad ne zaboravimo te da slijedimo njihove stope u vremenu u kojem živimo.

Molimo sve mještane i one koji planiraju doći u Gorance da zapale svijeću kod spomenika palim žrtvama u Drugom svjetskom i Domovinskom ratu i tako odamo počast stradalima.

"Potrebno je, da mjesne crkve učine sve, da ne prepuste zaboravu spomen onih, koji su pretrpjeli mučeništvo!" - sv. papa Ivan Pavao II.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0