Promocija knjige Mostarski rudnici – priče rudara

U sklopu Kulturnog ljeta župe Goranci, u nedjelju je promocija knjige koja nosi zanimljiv naslov - Mostarski rudnici - priče rudara. Rudnik je dao kruh u ruke mnogima, iškolovao njihovu djecu i dao im dom.

Knjiga Mostarski rudnici – priče rudara, autora Dragana Vidovića podijeljena je u pet poglavlja, od kojih čine tri osnovna dijela:
  • Rudnici u Hercegovini - Široki Brijeg, Posušje, Čitluk, Stoc i druga mjesta;                 
  • Općenito o Mostarskim rudnicima; 
  • Priče živućih rudara - sa prostora Hercegovine koji su radili u Rudniku mrkog uglja u Mostaru.
Knjiga donosi popis poginulih rudara u mostarskom Rudniku; Sjećanja; Rudarska simbolika.
Autor u ovom djelu prikazuje i objašnjava ga sa povijesnog, kulturološkog, etnološkog i nacionalnog aspekta, koje potpisuju recezenti: prof.dr.sc.Marko Dragić, prof.dr.sc.Željko Knežiček i doc. dr. sc. Amira Galić.

Sažetak ove knjige preveden je na engleski i njemački jezik.   

Knjiga je tiskana na masnom papiru, tvrdog uveza u koloru, formata 17 x 24 cm sa više od 100 fotografija (fotografije rudara i fotografije o povijesti rudnika).

Davne 1918. godine u Mostaru je otvoren Rudnik mrkog uglja „Novi rudnik za novu državu“, prvi u Kraljevini Jugoslaviji, koji s proizvodnjom počinje već slijedeće godine. Ogroman broj Mostaraca su, zapravo, rudarska djeca. Ma koliko to danas svjesno zaboravljali, slabo da postoji obitelj čiji netko nije radio „u ili na“ Rudniku. Veliki naših  pradjedova, djedova i očeva radio je u rudniku. Čak i majke, bake i prabake radile su na separaciji uglja, tamo gdje se odvajao ugalj od kamena.

Mostarski je rudnik nahranio mnoge  ljude u gradu, nahranio je i gladne obronke Mostara, dao nadu čitavoj generaciji da se može preživjeti na ovoj škrtoj i kamenitoj zemlji. Rudnik je dao kruh u ruke mnogima, iškolovao njihovu djecu i dao im dom. Mnogi su u Mostar i došli baš zbog rudnika. Kako ljudi iz dalekih krajeva, jer je rudnik potrebovao školovan kadar, tako i ljude iz okoline, koji su u rudniku vidjeli budućnost za bijeg od gladi i neimaštine.

Promocija knjige predviđena je u večeras, 16. kolovoza u školi, Pod Jelom u Gornacima u 19 sati.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0