Pored groblja Pod Jelom pronađeni stari grobovi!


Na redakcijski email dobili smo jedno priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

U četvrtak, tijekom građevinskih radova u groblju Pod Jelom u Gorancima naišlo se na ostatke starih grobova. Prilikom širenja groblja i poravnavanja terena, na dubini oko jednoga metra bager je naišao na njihove ostatke.  Ukupno je otkriveno osam grobova, od toga dva dječija, a ostatak pripada odraslim osobama.

Riječ je o jednostavnim grobovima sa kamenom konstrukcijom, četri ploče i kamena poklopnica. U jednom od grobova pronađena je keramička lula. Pripada istočno-mediteranskome tipu lula, i najbrojnije je zastupljena na našim prostorima. Na žalost, svi grobovi su devastirani i onemogućeno je bilo kakvo istraživanje i datiranje nekropole.

Ovo nije prvi slučaj  da se na području naše župe nailazi na ostatke nekih starijih kultura. Do sada niko nije obraćao veću pozornost na to. Kako mještani tako ni odgovorne institucije.

Apeliramo da prilikom bilo kakavih građevinskih radova, pogotovo rada građevinskih strojeva, obratite pažnju na bilo kakve tragove ili ostatke nekih starijih civilizacija. Obavijestite odgovornu osobu za to, „Zavod za zaštitu spomenika kulture“ ili udrugu koja djeluje na vašem području.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0