Projekt prikupljanja sredstava za nabavu hranilice konjima s Bila ispunio Klub Aluminij

U prepunomu Klubu Aluminij večeras je predstavljen kalendar za 2015. godinu, nazvan Konji na Bilima, u cijelosti oplemenjen uracima mladoga mostarskog fotografa Ivana Kelave, s dinamičnim motivima iz života jedinstvenih krda s otprilike 150 divljih konja na toj visoravni poviše Mostara

Prema riječima rukovoditelja Galerije Aluminij Darka Juke, Aluminijev je prostor ustupljen u znak potpore plemenitoj nakani prikupljanja sredstava prodajom raskošnoga kalendara, a sve s ciljem nabave hranilice za te konje, nužne za njihov opstanak u hladnim zimskim mjesecima. 

Kelava je, naime, tijekom protekle tri godine ovjekovječivao svakodnevicu krda s Bila. On je već dobro poznat javnosti po nekoliko uspješnih ostvaraja koja su naišla na izrazit prijam i kod stručne kritike i kod brojnih ljubitelja fotografske umjetnosti u nekoliko europskih zemalja. 

''Počelo je kao osobna priča, moja želja za opuštanjem u prirodi. Bilježenje raznih oblika ponašanja ovih iznimnih krda, jednih od rijetkih u Europi koji danas lutaju slobodni, bilo je mojim ispušnim ventilom, ali je s vremenom izraslo u puno više. Povezao sam se s ljudima koji brinu o opstanku tih plemenitih životinja, u prvomu redu s gospodinom Marijom Bošnjakom koji je u pripremnoj etapi osnivanja udruge koja će djelovati na njihovoj zaštiti, i shvatio kako bi nabava hranilice bio sjajan pothvat. U suradnji s mostarskom dizajnerskom kućom Smart, Raguž & Barbarić design odnosno s gospodom Mirom Ragužem i Stjepanom Barbarićem, osmislio ovaj kalendar koji je dostupan za kupnju u trgovinama Antonio Commerca. Prikupljena ćemo sredstva, nakon podmirivanja troškova tiskanja, darovati za nabavu hranilice'' rekao je Kelava, koji je svjestan težine postavljenoga zadatka za njegovu umjetnost, ali koji ističe kako uživa u izazovima. 

O pothvatu su, osim autora, govorili gospoda Miro Raguž i Mario Bošnjak, ali i filmaš Dino Kasalo, pod čijom je redateljskom palicom snimljen 25-minutni dokumentarac naziva Na Bilima, rađen u produkciji BHT1. 

Upravo je taj film, koji oslikava ljepotu života, ali tegobe i prijetnje s kojima se konji s Bila susreću, prikazan u sklopu svečanosti predstavljanja kalendara.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0