Dragan Vidović: Vojno - Gdje Čabulja Neretvu ljubi



U ponedjeljak, 29. prosinca u poslovnom objektu PP Radić u Potocima (Bijelo polje) održala se promocija novog dvobroja 9-10 Bjelopoljske zore. U ovom broju Dragan Vidović (napisao knjigu Župa Goranci kod Mostara sa fra Markom Juričem) objavio je članak pod naslovom Vojno - Gdje Čabulja Neretvu ljubi, na 14 stranica. Te je pisao i o nadimcima ovoga mjesta, te sacinio Bibliografiju ovog lista 1-8.

Inače Vidović je već u nekoliko brojeva Bjelopoljske zore obavio svoje članke opisujući mjesta na desnoj obali Neretve koji pripadaju Bjelom polju, a neka od njih su pripadali župi Goranci. Tako je najviše pisao o Đubranima, u tri broja Bjelopoljske zore. U prošlom broju je pisao o Vituši, te obavio priču o duvandžijama na ikavici. Upravo se ova priča odnosi i na naše gorančane koji su u blizini Vituše prelazili preko Neretve noseći duvan dalje za Bosnu. Sve listove Bjelopoljske zore možete nabaviti u supermarketu Namex u Potocima (Bijelo Polje).

Podsjetimo da je Vidović u prošlom broju (od siječanja 2014.) u župskom listu Potoci, obajvio vrijedan tekst o Jedrinje, zaseok Vituše. Tekst je objavljen na web stranici: zupapotoci.ba.

Dio teksta iz članka Vojno - Gdje Čabulja Neretvu ljubi:

Put spasa (Vojno – Đubrani – Raška Gora – Goranci...)


Tijekom Domovinskog rata ovim putnim pravcem uspjelo se spasiti sve civilno stanovništvo Bjelopoljske kotline, odnosno hrvatske i muslimanske nacionalnosti, tijekom svibnja 1992. godine, te hrvatsko u lipnju 1993. godine, zbog čega je ovaj put i dobio ime Put spasa.

Put spasa vodi iz Vojna preko Đubrana i dalje ka Raškogorskim zaseocima (Grab, Plužni Dolac, Vejzovići, Podivačje). Iz Podivačja do Goranaca, put ide preko Bašića Guvna, Škutorovih kuća u blizini jezerca do Puzevine u Goranačkom polju. Iz Goranačkog polja put nastavlja preko Bili k zapadnoj Hercegovini i Dalmaciji.

Na ovom putnom pravcu, od Vojna do Goranaca, i danas je makadamski put. Na dionici od Vojna do škole na Đubranima i od Škutorovih kuća do Puzevine u Gorancima put je betoniran. Mnogi danas ovaj putni pravac kori ste u rekreativne svrhe, posebice biciklisti.
Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0