VIDEO: Promocija HKD „Goranci“



Društvo je osnovano krajem 40-tih godina prošlog stoljeća i djelovalo je do početka Domovinskog rata. Mi vam donosimo na internet po prvi puta cjeloviti video događaja Promocije Hrvatskog kulturnog društva „Goranci“ koji se upriličio 8. lipnja 2006. Pod Jelom.

Voditelj programa bio je fra Tomislav Puljić, tadašnji župnik župe Goranci koji se u svojim uvodnim riječima prisjetio nekih povijesnih, bogatih i zanimljivih činjenica.

Tako prema arhivi župe 1750. spomnje se da je živjelo preko tristo osoba, 1932. preko tri i pol tisuće osoba, 1962. oko dvije i pol tisuće osoba, 1975. oko tisuću i osamsto osoba, 1996. tisuću i sto osoba, 2006. ni četiri stotine. Po prostornoj površini ovo je najveća Župa u Mostarsko - duvanjskoj biskupiji.

Društvo je osnovano krajem 40-tih godina prošlog stoljeća i djelovalo je do početka Domovinskog rata. Imalo je bogatu prošlost. Sudjelovalo je na mnogim folklornim manifestacijama u bivšoj državi te na raznim televizijskim i radijskim emisijama. Početkom Domovinskog rata društvo prestaje sa radom, a članovi se aktivno uključuju u obranu hrvatskih prostora. Nakon završetka rata, članovi se uključuju u druga društva, jer su se mnogi odselili sa ovoga područja, rekao je Miroslav Knezović, predsjednik HKD „Goranci“.

Zahvaljujući inicijativi tadašnjega župnika fra Tomislva članovi su se počeli ponovno okupljati u studenom 2005. u prostorijama Mjesne zajednice Goranci. Probe su se izvodile uz pomoć Vlade Marića iz društva Gradac Vrilo. U veljači 2006. Društvo je registrirano u Ministarstvu pravosuđa HNŽ-a gdje se ozbiljnije počinje sa radom.

Društvo je osmišljeno u tri dijela: kulturno-umjetnički, ekološki i humanitarni.

Gosti su bili HKUD Dubrava iz Aladinića (kraj Stoca) i HKD Vrila iz Mostarskog Graca. A koliko se vjerovalo i polagalo nade u Društvo, govori činjenica da su manifestaciju pratili i visoki uzvanici iz vjerskog i političkog života, tu su bili gvardijan Franjvečkog samostana sv. Petra i Pavla fra Mate Dragićević, tadašnji predsjednik vlade HNŽ-a Miroslav Ćorić,  gradonačelnik Mostara Ljubo Bešić, potpredsjednik HDZ BiH Rade Bošnjak, sadašnji premijer Vlade HNŽ-a Densi Lasić, Božo Ćorić, te pokojni Mišo Relota ispred gradske uprava Grada Mostara. Tu su bili i gradonačelnik Čitluka Ivo Ino Jerkić, te predsjednik Općinskog vijeća Marin Radešić.

Zahvaljujući medijskoj kući HTV Oscar C donosimo vam na internet po prvi puta cjeloviti video događaja Promocije Hrvatskog kulturnog društva „Goranci“ koji se upriličio 8. lipnja 2006.

Prošlost ne možemo ispraviti, povijest ne možemo povratiti, ali ono što možemo i želimo da se piše nova stranica naše župe i ovoga mjesta!

Podijeli na:
Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0