Jednostavni trikovi koji uklanjaju do 75 posto pesticida s voća i povrća

Zdrava prehrana temelj je kvalitetnog života – rečenica koju danas čujemo gotovo svakodnevno. No, iako s tanjura želimo unositi samo ono najbolje za svoje zdravlje, stručnjaci sve češće upozoravaju da treba jako dobro paziti što zapravo jedemo. Naime, voće i povrće koje smatramo sinonimom zdravlja često dolazi s neočekivanim „prilogom“ – opasnim pesticidima, piše Jutarnji list.

Prljava istina o pesticidima

Prema najnovijim podacima američke organizacije Environmental Working Group (EWG), čak 75 % uzoraka svježeg voća i povrća sadrži ostatke pesticida. Još alarmantnije, u tzv. "Prljavoj dvanaestorici" čak 95 % testiranih namirnica bilo je zagađeno. Na neslavnom vrhu te liste i dalje su jagode i špinat, ali ni ostale uobičajene namirnice ne stoje puno bolje.

Na listi najzagađenijeg povrća za 2025. godinu našli su se: špinat, kelj, raštika, blitva, paprike (slatke i ljute) i mahune.

Neke testirane paprike bile su prskane s čak 15 različitih pesticida, što je podatak koji zabrinjava ne samo stručnjake nego i roditelje koji žele najbolje za svoju djecu. Švedska istraživanja potvrdila su da se pesticidi nakupljaju u organizmu – i kod djece i kod odraslih.

Dobra vijest? Prestanak unosa kontaminirane hrane može dovesti do čišćenja organizma već za dva tjedna, tvrde znanstvenici.

Povezanost pesticida s bolestima

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD-a (CDC) upozorava da se određene vrste pesticida povezuju s: pobačajima, urođenim manama i razvojnim poteškoćama kod djece.

Stoga se preporučuje, kad god je moguće, birati organsko voće i povrće. No, budući da to nije uvijek dostupno ni pristupačno, stručnjaci savjetuju jednostavne kućne metode za smanjenje izloženosti.

Trikovi za uklanjanje pesticida kod kuće

Iako ne možemo ukloniti baš sve otrove, do 75 % pesticida moguće je isprati jednostavnim metodama. Evo nekoliko učinkovitih recepata:

1. Morska sol i voda

  • Pomiješajte 1 žlicu morske soli s 1 šalicom vode.
  • Namačite voće i povrće 30 minuta, zatim dobro isperite pod mlazom vode.

2. Ocat i voda

  • Pomiješajte ocat i vodu u omjeru 1:4.
  • Namačite voće i povrće 30 minuta.
  • Učinkovito osobito za jabuke i drugo voće s glatkom korom.

3. Soda bikarbona i limun

  • Pomiješajte 1 žlicu limunova soka i 2 žlice sode bikarbone u čaši vode.
  • Ulijte u bočicu s raspršivačem, poprskajte voće i povrće.
  • Ostavite 15 minuta, zatim isperite.

4. Ocat, soda i ekstrakt grejpa

  • Pomiješajte:
  • 1 šalicu vode
  • 1 šalicu bijelog octa
  • 2 žlice sode bikarbone
  • nekoliko kapi ekstrakta sjemenki grejpa
  • Poprskajte namirnice i isperite nakon 15 minuta.
Što nakon pranja?

Ako želite znati što ste zapravo jeli – samo pogledajte vodu u kojoj ste namakali povrće. Mnogi ostanu zatečeni njezinom zamućenošću i prljavštinom. To je jasna potvrda koliko su ove metode važne i korisne.

Zdrav život počinje s malim navikama. Pranje voća i povrća više nije samo stvar higijene, već i ulaganje u vlastito zdravlje.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0