Od danas zabrana pušenja u zatvorenim prostorima, kazne za nepoštivanje

Od danas, 13. lipnja, na području Federacije Bosne i Hercegovine počinje primjena kaznenih mjera za kršenje Pravilnika o zabrani pušenja, čime započinje nova faza u provođenju Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Ova zakonska regulativa, koja je stupila na snagu prije 12 mjeseci, jasno definira zabranu pušenja u zatvorenim javnim prostorima, radnim prostorima i prijevoznim sredstvima, ali i iznimke koje se odnose na posebno opremljene prostore za pušenje.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Županije Sarajevo (KUIP ŽS) poručili su da će inspekcijski nadzor sada biti praćen konkretnim sankcijama. Novčane kazne za nepoštivanje zakonskih odredbi kreću se u rasponu od:

  • 3.000 KM do 15.000 KM za pravne osobe,
  • 1.000 KM do 3.000 KM za odgovornu osobu u pravnom subjektu,
  • 1.000 KM do 1.500 KM za fizičku osobu – poslodavca.

U razgovoru za BHRT, Amir Hadžić iz Udruženja hotelijera i restoratera komentirao je kako će se ova mjera odraziti na ugostiteljski sektor. Istaknuo je da ugostitelji nisu protiv zakonskih ograničenja, ali upozorava da bi se mogla osjetiti određena negativna ekonomska posljedica, posebno u kafićima i restoranima koji nemaju mogućnosti za izgradnju posebnih prostora za pušenje.

"Zakon je tu, i mi ga moramo poštivati. No, ugostitelji očekuju da se uvažavaju realne mogućnosti svakog objekta te da se ne ide isključivo represivnim pristupom", poručio je Hadžić.

Podsjećamo, Pravilnik predviđa mogućnost uspostave posebnih prostorija za pušenje, ali one moraju zadovoljiti stroge tehničke i sanitarne uvjete, uključujući zaseban ventilacijski sustav i fizičku odvojenost od prostora u kojima se poslužuju hrana i piće.

Inspektori najavljuju pojačane kontrole i pozivaju sve pravne i fizičke subjekte da se informiraju o zakonskim obvezama kako bi izbjegli visoke novčane kazne.

Implementacija ovih mjera predstavlja važan korak u zaštiti javnog zdravlja, ali izaziva i zabrinutost u sektoru ugostiteljstva, koji traži fleksibilnost i dijalog u fazi prilagodbe.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu