Kada se obrezuju voćke - savjeti za mlade voćare

Mnogi mladi voćari se suočavaju s izazovima prilikom orezivanja voćaka zbog nedostatka iskustva u voćarskim poslovima

Orezivanje voćaka je ključan postupak koji osigurava zdrav rast i bogatu berbu. Stoga smo razgovarali sa stručnjacima i saznali točno kada i kako obrezivati voćke tijekom godine. U nastavku donosimo kalendar rezidbe po mjesecima.

Zimska rezidba

Osnovni zahvati tijekom zimske rezidbe su prorjeđivanje, prekraćivanje i savijanje grana. Glavno pravilo je ukloniti bolesne, oštećene i suhe grane te guste grane koje se međusobno presijecaju.

  • Siječanj: Ako vrijeme dopušta i zemlja nije zaleđena, pripremaju se rupe za presađivanje loze, voćaka i drveća. U ovom mjesecu orezuju se malina, jabuka, borovnica, kruška, ribizl i ogrozd. Također se provodi čišćenje debla.

  • Veljača: Idealno vrijeme za rezidbu većine voćaka. Orezuju se marelice, dunje, jabuke, maline, mandarine, murve, borovnice, kruške, breskve, ribizli, šljive i ogrozd. Svake 2-3 godine potrebno je prorijediti krošnje trešanja i lješnjaka.

Proljetna rezidba
  • Travanj: Ovaj mjesec rezerviran je za rezanje mladica malina, lješnjaka i kestena.

  • Svibanj: Počinje zeleno obrezivanje voćaka koštunica. U ovom razdoblju uklanjaju se mladice koje rastu na deblu stabla.

Ljetna rezidba
  • Lipanj: Obavlja se zelena rezidba, a počinje i berba ranih sorti voćaka.

  • Srpanj: Nastavlja se zeleno orezivanje kako bi se uklonili izdanci koji prebrzo rastu na deblima i glavnim granama jabuke i kruške. U ovom razdoblju obavlja se ljetno orezivanje marelice, trešnje, maline, lješnjaka, breskve, ribizla, kupine i drugih voćnih grmova.

Jesenska rezidba
  • Studeni: Prorjeđuju se krošnje bujnog drveća kako bi se postigao tanji oblik. Uklanjanje grana važno je za zdravlje stabla jer omogućuje pomlađivanje krošnje, bolje cvjetanje i kvalitetniji urod. Sve grane koje se uklanjaju režu se što bliže glavnoj grani ili deblu kako bi se ponovno uspostavila ravnoteža krošnje. Obrezivanje se obavlja iznad mladice koja osigurava nastavak grane i njen budući razvoj.

Pravilno i pravovremeno orezivanje voćaka ključno je za njihovo zdravlje i rodnost. Nadamo se da će vam ovi savjeti biti korisni, posebno ako ste početnik u voćarstvu. Uz stručne savjete i praksu, svatko može postati uspješan voćar!

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0