Božić je vrijeme obitelji, ljubavi i tradicije, a miris domaćih kolača nezaobilazan je dio blagdanske čarolije
Među slasticama koje izazivaju osjećaj topline i nostalgičnih uspomena, šape zauzimaju posebno mjesto. Ovaj jednostavan, ali poseban kolač postao je simbol okupljanja i čuvar priča koje se prenose generacijama, pišu Goranci online.
Jedna takva priča dolazi iz Goranaca, gdje su šape mnogo više od poslastice. "Uvijek kad pravimo šape, sjetim se priče Drage Pod Marića kosom," prisjeća se jedna mještanka. "Pričala bi kako se sjeća vremena kad su u čitavom selu postojala samo tri kalupa za šape. Svi bi dolazili jedni drugima i redali se da naprave svoje šape. Bilo je to vrijeme zajedničkog okupljanja, kad su i najjednostavniji kolači imali poseban okus jer su nosili posebnu predblagdansku toplinu."
Danas šape ne samo da spajaju prošlost i sadašnjost, već čine i savršeni dodatak svakom božićnom stolu. Njihov recept je jednostavan, ali svaka kuća ima svoj mali "tajni" dodatak koji ih čini jedinstvenima. Ako želite i sami osjetiti okus tradicije, isprobajte ovaj recept.
Recept za goranačke šape
- 6 jaja
- 1 kg masti
- 1 šalica šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- Naribana korica jednog limuna
- Brašno po potrebi (dok smjesa ne bude glatka)
- Orasi po želji
Priprema je jednostavna: svi sastojci se umijese dok se ne dobije mekano tijesto. Kalup za šape premaže se masti i pospe brašnom kako bi se kolači lako izvadili nakon pečenja. Tijesto se utisne u kalupe, a šape se peku na umjerenoj temperaturi dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Nakon što se ohlade, obilno se pospu šećerom u prahu, što im daje onaj prepoznatljivi blagdanski izgled.
Dok sjedite za stolom s obitelji i kušate ove mirisne kolačiće, možda i vi osjetite duh priče iz Goranaca – o vremenu kada su tri kalupa za šape bila dovoljna da spoje čitavo selo. Jer, baš kao i tada, i danas je ljepota Božića u zajedništvu, dijeljenju i ljubavi.
Sretan Božić i uživajte u šapama!
Nema komentara:
Objavi komentar