Spomendan sv. Ivana Pavla II. – Svetac koji je dva puta posjetio Bosnu i Hercegovinu

 Njegova bliskost s vjernicima, izniman intelekt i duboka duhovnost obilježili su njegov pontifikat

Danas slavimo spomendan svetog Ivana Pavla II., jednog od najomiljenijih papa u povijesti Katoličke crkve, koji je svojim djelovanjem ostavio dubok trag u životima mnogih vjernika, uključujući i one iz Bosne i Hercegovine, koju je posjetio dva puta, dok je Hrvatsku posjetio 3 puta, pišu Goranci online.

Rani život

Ivan Pavao II., rođen kao Karol Józef Wojtyła 18. svibnja 1920. u mjestu Wadowice, u Poljskoj, došao je na svijet u turbulentnom vremenu za svoju domovinu. Rođen na dan kada je poljska vojska, pod vodstvom maršala Józefa Piłsudskog, postigla pobjedu nad Sovjetskim Savezom u Kijevu tijekom Prvog svjetskog rata, ta je povijesna okolnost označila simboličan početak njegovog života koji će kasnije biti posvećen borbi za slobodu i pravdu. Ime Józef dobio je upravo po maršalu Piłsudskom, a od oca, poručnika Karola Wojtyle, i majke Emilije Kaczorowski, naslijedio je čvrstu vjeru i ljubav prema svojoj domovini.

Težak gubitak i obrazovanje

Već u ranoj dobi, Karol je iskusio težak gubitak – majka mu je preminula kada mu je bilo samo osam godina, a nekoliko godina kasnije, izgubio je i starijeg brata Edmunda. Ti gubici ostavili su dubok trag na njegovu duhovnost i osnažili njegovu vjeru. Još kao dječak, Karol, poznat po nadimku Lolek, bio je vrlo aktivan u crkvi, a posebno u Marijinoj legiji, katoličkoj organizaciji mladih.

Nakon završetka gimnazije s odličnim uspjehom, Karol se preselio u Krakov, gdje se dvoumio između karijere glumca i svećeničkog poziva. U međuvremenu, sudjelovao je u radu kazališta i nastavio svoje obrazovanje, no dolazak nacističke okupacije prekinuo je njegov studij.

Svećenički poziv

Tijekom Drugog svjetskog rata, unatoč opasnostima, Karol je nastavio studirati teologiju u tajnosti i raditi u kamenolomu kako bi se prehranio. Gubitak oca 1942. godine doveo je do konačne odluke – Karol Wojtyła posvetio se svećeničkom pozivu. Nakon završetka studija, zaređen je za svećenika 1. studenog 1946. godine. Njegov duhovni rast i angažman u Crkvi bili su obilježeni intelektualnom dubinom i predanošću vjernicima.

Papa i pastoralni rad

Karol Wojtyła postao je papa Ivan Pavao II. 16. listopada 1978. godine, kao prvi papa ne-Talijan u gotovo 500 godina. Njegov pontifikat bio je obilježen hrabrim odgovorima na teška moralna pitanja, angažmanom u mirovnim inicijativama i zalaganjem za međureligijski dijalog. Njegove riječi: “Ne bojte se! Širom otvorite vrata Kristu!” odjeknule su diljem svijeta i postale simbol njegove misije.

Tijekom svog pontifikata, Ivan Pavao II. dva puta je posjetio Bosnu i Hercegovinu – 1997. godine u Sarajevu te 2003. godine u Banjoj Luci. Ti posjeti bili su izraz njegove solidarnosti s narodom pogođenim ratom i njegovom željom za mirom i pomirenjem

Nasljeđe

Ivan Pavao II. ostat će zapamćen po svojoj neumornoj borbi za pravdu, slobodu i dostojanstvo svakog čovjeka. Njegov je pontifikat bio obilježen ljubavlju prema ljudima, osobito prema mladima, siromašnima i onima u potrebi. Njegova učenja i enciklike o ljudskim pravima, bioetici i moralu ostaju relevantna i danas.

Njegova smrt 2. travnja 2005. godine ostavila je svijet u suzama, no njegovo nasljeđe nastavlja živjeti u srcima milijarde vjernika. Kanoniziran je 2014. godine, a njegov spomendan slavi se danas, 22. listopada. Sveti Ivan Pavao II. zauvijek će ostati simbol nade, ljubavi i vjere u bolji svijet.

Devet zanimljivosti o svetom Ivanu Pavlu II. koje vjerojatno niste znali

  1. Bio je prvi papa Poljak, prvi koji je dolazio iz komunističke zemlje, prvi koji je ušao u sinagogu, prvi koji je ušao u džamiju, prvi koji je primio službenu delegaciju Grčke pravoslavne Crkve nakon raskola iz 1054. godine i prvi i jedini koji je pogođen metkom i hospitaliziran u javnoj bolnici.
  2. Kad je bio mlad, osim što je puno radio u kamenolomu, skijao je, planinario i veslao, studirao je glumu i poljsku književnost te je glumio i pisao djela.
  3. Jedno istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo je da je najzavodljiviji dio njegova lika bio njegov osmijeh, marijanska pobožnost, vladanje različitim jezicima i ljubav prema djeci i siromasima. U drugom istraživanju sa studentima iz Portugala, Španjolske i Latinske Amerike bio je označen na prvom mjestu kao najpoštovanija osoba na svijetu.
  4. Ispovijedao je svakog Velikog petka u bazilici svetog Petra.
  5. Krstio je u svojoj privatnoj kapelici djecu svojih najsiromašnijih suradnika.
  6. Molio je za oprost zbog nedostataka i grijeha Katoličke Crkve tijekom rasprave 12. ožujka 2000., Jubilejske godine.
  7. U svibnju 2002. godine, tijekom jedne opće audijencije sastao se na Trgu svetog Petra sa stotinama žena koje su bile prisiljene na prostituciju.
  8. Dana 14. studenog 2002. godine, postao je prvi papa u 150 godina koji je posjetio Talijanski parlament. Njegov je govor bio tako rječit da se mafijaš Benedetto Marciante, šef Cosa nostre, predao policiji.
  9. Jedna je planina na Sjevernom polu dobila ime pape Ivana Pavla II. u čast 25 godina njegove papinske službe.
Na kraju, sveti papa Ivan Pavao II. za hrvatski je narod bio glasonoša radosti, uporište mira i sreće. Zauvijek će nam u srcu biti upisane Papine riječi u prvoj godini njegovog pontifikata: ‘Dragi moji Hrvati, Papa vas voli, Papa vas grli i prima, Papa vas blagoslivlja.’ Papi Ivanu Pavlu II. posebice je bila važna obitelj koja je u fokusu cijele Katoličke Crkve. Tako je papa Franjo prilikom proglašavanja svetim poljskog Pape naglasio kako je on upamćen u povijesti Crkve kao Papa obitelji. Sveti papa Ivan Pavao II. bit će upamćen kao dio hrvatske obitelji.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0