FOTO Relikvija svetog Franje stigla u Mosar: Tisuće vjernika odalo počast

Relikvija svetog Franje Asiškog, jednog od najomiljenijih svetaca Katoličke crkve, stigla je u nedjelju u Mosar, u franjevačku crkvu svetih Petra i Pavla, povodom 800. obljetnice stigmi svetog Franje. 

Ovaj povijesni događaj okupio je veliki broj vjernika iz cijele regije, koji su došli iskazati poštovanje i molitvu pred relikvijom, pišu Goranci online.

Crkva je bila ispunjena vjernicima od ranih jutarnjih sati, a čašćenje relikvije započelo je svetom misom u 7 sati. Rijeke ljudi dolazile su do 12:40 sati, odajući počast svetcu koji je svojim životom i djelom ostavio neizbrisiv trag u povijesti kršćanstva.

Središnji događaj bio je svečana sveta misa u 9:30 sati, koju je predvodio provincijal fra Jozo Grbeš. Nakon mise, vjernici su imali priliku dotaknuti i poljubiti relikvijar, u kojem se nalazi tkanina natopljena krvlju svetog Franje, što ovu relikviju čini iznimno značajnom. Relikvija je stigla iz Svetog samostana u Asizu, mjesta koje je neraskidivo povezano sa životom svetog Franje.

Ova relikvija pripada prvom i drugom stupnju – prvi stupanj uključuje svečevu krv i tjelesne ostatke, dok drugi stupanj obuhvaća predmete koje je svetac koristio za života. 

Ova godina posebno je značajna za franjevačku zajednicu jer obilježava 800 godina od trenutka kada je sveti Franjo u La Verni primio Kristove rane, postavši tako prva osoba u povijesti Katoličke crkve koja je nosila stigme. Ovaj događaj ima veliko značenje za vjernike, koji su u Mosaru imali jedinstvenu priliku moliti pred svetim relikvijama.

Prije dolaska u Mostar, relikvija svetog Franje obišla je Ljubuški, Široki Brijeg te gradove diljem Hrvatske, uključujući Split, Šibenik, Sisak, Vinkovce, Molve, Zagreb, Pulu i Cres, gdje su također privukle mnoštvo vjernika.









Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0