Obnovljeni Gospin kip u Gorancima zasjao novim sjajem nakon stoljeća

U župnoj crkvi u Gorancima, Gospin kip star više od sto godina, po prvi je put temeljito restauriran otkako postoji, od strane veterana Konzervatorskog zavoda iz Splita - Mirana Palčoka i Marka Rogošića

Drveni kip, sastavljen od nekoliko dijelova, bio je oštećen zubom vremena te je drvo trebalo učvrstiti i obnoviti. Proces obnove trajao je šest dana: prvo je drvo bilo očišćeno i učvršćeno, a potom su majstori pažljivo uklonili stare slojeve boje laganim struganjem, što je samo po sebi trajalo pet dana. Šesti dan nanesena je temeljna boja, a zatim je kip dvaput prebojan bojama identičnim onima koje su korištene prilikom njegove izrade, piše župnik fra Ivan Ivanda za Goranci online.

Kip sada sjaji u obnovljenim bojama, ističući ljepotu Gospina lika. Restauraciju su obavila dvojica majstora iz Splita, koji već više od trideset godina rade u ovom polju, a oduševljeni su umjetničkom vrijednošću i izražajnošću Gospina lika, istaknuvši da je ovo jedan od najljepših kipova koje su ikada vidjeli.

Na kraju, želim zahvaliti jednom od župljana koji me potaknuo na ovu obnovu, rekavši: "Trebalo bi osvježiti Gospu." I doista, bilo je potrebno jer su boje izblijedile. Veliko hvala i fra Anti Mariću-Baziću, podrijetlom iz naše župe, koji je svojim savjetima i angažmanom pomogao u organizaciji restauracije. Fra Ante je majstorima, koje odavno poznaje, osigurao smještaj u Mostaru te je s puno ljubavi sudjelovao u ovom projektu.

Gospin kip sada zrači svojom obnovljenom ljepotom, i nadam se da će svi župljani, kao i posjetitelji naše crkve, biti jednako oduševljeni kao i ja kada dođu vidjeti našu Gospu – uvijek istu, ali sada u novom, predivnom ruhu.

   
Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0