Mostar pred urbanističkom transformacijom, pogledajte što će se sve graditi

Mostar se nalazi pred novim investicijskim ciklusom, koji bi mogao značajno promijeniti izgled jugozapadnog dijela grada

Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća Mostara, jedna od ključnih tema bit će Izmjene i dopune Regulacionog plana "Bijeli Brijeg I - faza III" za gradsko područje Jugozapad. Ovaj plan predviđa značajnu urbanističku transformaciju, koja uključuje izgradnju novih stambenih, poslovnih i obrazovnih objekata, ali i demoliranje postojećih zgrada, piše bljesak.info.

Prema predloženom Nacrtu, planira se izgradnja 15 kolektivnih stambenih jedinica, četiri individualne stambene jedinice, tri poslovna objekta, škole, vrtića, hotela, podzemne garaže, šetnice prema crkvi, kao i dogradnja studentskog centra. Ovaj plan donosi značajne promjene za gradsku infrastrukturu, uz nadu da će privući nove investicije i stvoriti nova radna mjesta. Ističe se kako su posljednje izmjene ovog plana usvojene još 2012. godine, ali je u međuvremenu realiziran samo mali dio projekata. 

Jedan od ključnih elemenata izmjena je proširenje obuhvata plana. Prostor regulacionog plana proširuje se na jugoistočnom dijelu, uključujući zemljište oko Gradskog stadiona. Također, planom se obuhvata područje oko Gradske mrtvačnice, a nove granice sada obuhvataju ključne prometnice poput ulice dr. Petra Rizza, Hrvatske mladeži, Dubrovačke, kao i Blajburških žrtava.

Osim novih građevinskih projekata, plan predviđa uklanjanje 74 objekta na prostoru obuhvata. Među objektima predviđenim za demoliranje nalaze se četiri individualna stambena objekta, tri kolektivna stambeno-poslovna objekta, 33 poslovna objekta, kao i nadzemne garaže i sportski objekti. Ukupna bruto površina objekata koji će biti uklonjeni iznosi 12.126,73 m².

Mostar se nalazi pred novim investicijskim ciklusom, koji bi mogao značajno promijeniti izgled jugozapadnog dijela grada. Očekuje se da će vijećnici detaljno razmotriti ovaj prijedlog i utvrditi budući smjer razvoja grada.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0