Misom zadušnicom obilježena 31. obljetnica na Vrdima

U subotu 5. listopada 2024. u selu Vrdi obilježena je 31. obljetnica stradanja hrvatskih vojnika u hrvatsko - muslimanskom sukobu u listopadu 1993. godine u ovom mjestu


Svetu misu zadušnicu je predvodio don Pero Marić, sin ovog mjesta uz suslavlje don Ante Čarapine koji je također porijeklom iz ovog mjesta te fra Josipa Mioča, drinovačkog župnika. 

U svojoj homiliji don Pero se prisjetio tegobnih vremena kroz povijest koju su Hrvati pretrpili da bi konačno u ovom posljednjem ratu došli do slobode koja je, kao i kroz povijest, skupo plaćena žrtvom mnogih hrvatskih branitelja. 

Nakon toga, predstavnici civilne vlasti i izaslanstva mnogih udruga iz Domovinskog rata su položili vijence i zapalili svijeće ispred spomen-obilježja svim poginulim hrvatskim braniteljima na Vrdima. Molitvu kod spomenika je predvodio don Ante Čarapina. 

Prigodno druženje se nastavilo pod šatorom i na platou crkve uz vojnički grah i piće za sve okupljene uz prisjećanje na ratne dane 1993. godine. 

Unatoč vremenskim neprilikama i kiši poneki su se odvažili obići spomen ploče na mjestima pogibije hrvatskih branitelja na Vrdima te i na taj način odati počast hrvatskim vitezovima koji život položiše za hrvatski narod, ovdje na Vrdima. Loše vrijeme nije omelo mnoge hodočasnike koji su za ovu obljetnicu došli u ovo mjesto u velikome broju, a jedan autobus učenika SŠ A. B. Šimića iz Gruda je organizirano došao u Vrde. Vrijeme će svoje reći, ali s godinama koje slijede ne smijemo dati u zaborav ovo mjesto ni žrtvu onih koji za Vrde i ostatak Hercegovine daše svoj život za opstanak hrvatskog naroda ovog kraja.


Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0