Tradicionalno misno slavlje kod kipića u Grabovoj Dragi

Jučer na 24. nedjelju kroz godinu i prvu nedjelju po blagdanu Male Gospe, vjernici su se okupili na tradicionalnom misnom slavlju kod Kipića za Poljicem u Grabovoj Dragi

Jučer, na 24. nedjelju kroz godinu i prvu nedjelju nakon blagdana Male Gospe prema staroj tradiciji, održana je sveta misa kod Kipića u Poljicima u Grabovoj Dragi. Svečanost je okupila veliki broj vjernika, a sveto misno slavlje predvodio je fra Bože Radoš.

Ova tradicija ima duboke korijene, koji sežu unatrag do 1918. godine, kada je Luka Ćubela Beg podigao zavjetnu kapelicu u čast Blažene Djevice Marije. Kapelica, smještena kod Kipića u Poljicima Grabova Draga, postala je važno mjesto za vjernike koji su dolazili na svetu misu dva puta godišnje - na Božić i u nedjelju nakon Male Gospe. Nakon izgradnje Crkve u Grabovoj Dragi, misa na Božić počela se služiti u novoj crkvi, dok je misa u nedjelju nakon Male Gospe nastavljena kod kapelice.

Godine 2018. kapelica je prošla značajnu obnovu zahvaljujući Ivici Marušiću i obitelji Dobrič. Stara kapelica, koja je bila u lošem stanju, obzidana je i ukrašena na novi način. Ivica Marušić je također nabavio novi lik Gospe i prilagodio oltar prema važećim propisima, odvajajući ga od same kapelice. 

Sada, obnovljena kapelica pruža prikladno mjesto za molitvu i okupljanje vjernika, u duhu tradicije i poštovanja prema Blaženoj Djevici Mariji. 

tekst Goranci online / foto Grabova Draga

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0