Što ugostitelji i gosti trebaju znati i koje kazne im prijete u vezi zabrane pušenja

Početkom lipnja ove godine objavljen je Pravilnik koji regulira smjernice za ugostitelje u Federaciji Bosne i Hercegovine u vezi s provedbom Zakona o ograničenoj uporabi duhanskih proizvoda

Ugostiteljima je dodijeljen rok od šest mjeseci za prilagodbu svojih objekata ovoj zabrani, što znači da će morati uskladiti svoje prostore do početka prosinca. Kazne za kršenje zakona počet će se naplaćivati 12 mjeseci nakon stupanja zakona na snagu, točnije od dana kada podzakonski akti budu implementirani, piše klix.ba.

Prema zakonu, kazne se kreću od 2.000 KM do 5.000 KM za pravne osobe, od 300 KM do 1.000 KM za odgovorne osobe te od 500 KM do 1.500 KM za vlasnike i korisnike prostora u kojima je pušenje zabranjeno. Kazna za fizičke osobe iznosi 100 KM.

Na Facebook stranici "Zdravlje je zakon", koja je dio javne kampanje za podršku učinkovitom zakonodavstvu u vezi s kontrolom duhana u BiH, objavljena je mapa ugostiteljskih objekata u kojima je pušenje zabranjeno. Treba napomenuti da možda nisu svi objekti koji su uskladili svoje poslovanje s novim zakonom navedeni na ovoj mapi.

U Sarajevskoj županiji trenutno se nalazi 39 prijavljenih objekata u kojima je pušenje zabranjeno, dok u Tuzlanskoj i Zeničko-dobojskoj županiji ima sedam takvih objekata. Po dva objekta prijavljena su u Srednjobosanskoj i Unsko-sanskoj županiji, dok u Hercegovačko-neretvanskoj županiji postoji pet objekata s zabranom pušenja.

U Mostaru, sljedeći ugostiteljski objekti zabranili su pušenje u svojim prostorima:

  • Tecó - Mostar 
  • Konoba Taurus - Mostar
  • Caffeteria Metropolitan - Mostar
  • Craft Beer Garden imaimoze - Mostar
  • Restaurant Divan - Traditional Food, Fish, Meat Specialties & Wine Bar - Mostar

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0